Badacsony Arborétum

A Badacsony Arborétum tekintetében is elvarázsolja a látogatót, ugyanis itt található hazánk egyik rejtett gyöngyszeme. Badacsonytól alig 6 km távolságra, az Örsi-hegy oldalában fekszik az egyedülálló, népszerű kirándulási célpont a Folly Arborétum, ez a lenyűgöző természeti csodakert, melyet még Dr. Folly Gyula pécsi orvos (a Zsolnay család háziorvosa) kezdett el telepíteni. Napjainkra már a negyedik generáció ápolja, gondozza.

Folly Arborétum

Az 5 hektáros terület ciprus- és cédrus liget elsősorban fenyőfélék gyűjteménye, melyről csodálatos panoráma tárul a látogató elé. A Badacsony hegy, az Örsi-hegy, az Ábrahám-hegy és a Balaton fodrozó hullámai semmihez sem fogható látványt és nyugalmat árasztanak. Az arborétum a változatos növényvilág és a gondosan tervezett környezet harmóniájában hívja fel magára a figyelmet, és igazi élményt kínál minden látogatónak. Mintegy 400 fenyőféle és 200 lombos fa és cserje található a növénykertben. Sőt a kert legmagasabb pontján egy sajátos, tobozra hasonlító alakzatú kilátótoronyból élvezhető a gyönyörű balatoni panoráma.

Az Örsi-hegy lankáin elterülő olyan varázslatos kert, ahol a növények, virágok és fák egyedi kompozícióban találkoznak. Minden lépés újabb meglepetéseket tartogat, ahogy az embert a különleges növények sokszínűsége és szépsége veszi körül. A Folly Arborétum egyedi növénygyűjteménye olyan ritka fajokat is tartalmaz, amelyeket ritkán láthatunk más helyeken.

Badacsony Arborétum – és kultúra

A Folly Arborétumban nemcsak a növényekre lehet rácsodálkozni, hanem egyben egy kultúrális élményt is nyújt. A területen elhelyezkedő művészeti installációk, szobrok és egyéb alkotások olyan dimenziót adnak a kertnek, amely még jobban gazdagítja az élményt. Az arborétum rendezvényeket, kiállításokat és oktatási programokat is szervez, hogy a látogatók minél mélyebben megismerhessék a természet és a kreativitás összefonódását.

A Folly Arborétum nem csupán egy hely a látogatásra, hanem egy folyamatosan változó, élettel teli környezet, amely mindig újabb felfedezésre vár. Legyen valaki természetkedvelő, művészet iránt érdeklődő vagy csak egyszerűen csendre és nyugalomra vágyó utazó, az arborétum mindenkit magával ragadó varázslattal ajándékoz meg.

A kiépített sétautakon természetesen magunk is körbejárhatjuk a területet, ahol a gyerekeket játszótér is várja.

Folly Arborétum szolgáltatásai

A gyerekeket különleges játszótér várja, ahol mókuskerék, óriáscsúszda, de még egy fák között meghúzódó fészek is várja! Itt senki nem fog unatkozni! Interaktív kerti sétákkal, iskolásokat tematikus programokkal is várják.

Badacsony Arborétum szolgáltatások

Az arborétum területén, annak szerves részeként borászat is működik, ahol főleg a környékre jellemző fehérborokkal foglalkoznak. Többek között szürkebarát, muscat ottonel, budai zöld, olaszrizling fajtákat részesítik előnyben. A különleges Folly borok az ajándékboltban megvásárolhatók. A Folly büszkesége a Cédrus, mely olaszrizling és szürkebarát házasításából született.

2019 óta étterem is üzemel, melyben szezonális különlegességekkel, badacsonyi ízvilággal várják a vendégeket. Az étterem mellett grillterasz is üzemel. Elképesztően finom kézműves szörp választékuk pedig olyan különlegességeket tartogat, mint a fenyőrügyszörp vagy a gyömbérszörp, de a különböző fahéjas változatok is népszerűek.

2021-ben megnyílt saját cukrászműhelyük is, azóta helyben készült süteményekkel is várják a látogatókat.

Vezetett kerti séták – különböző témakörben – és szörp-, valamint borkóstolási lehetőségek is szerepelnek a rendszeres programjaik között.

A lépcsők és támfalak miatt a kertnek csak az alsó része járható be babakocsival, de igény esetén a sétához babahordozót biztosítanak.

Az arborétum ajándékboltjában emellett helyi készítésű kekszek, borkülönlegességek, teák, szörpök, szőlőmagos termékek és még sok más is vásárolható.

Az arborétum egész évben látogatható. Gyönyörködjön a tavasz harsány színeiben, a nyár pompázó virágzásában, az ősz meleg aranyában és a tél csendes nyugalmában. A kert évszakokon át változó szépsége minden látogató szívét megdobogtatja.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Badacsony

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom