Badacsony borászat

Badacsony borászat tekintetében mindig is meghatározó volt, hiszen már a rómaiak szőlőültetvényekkel ültették be a hegyet, ekkortól már a Badacsonyi bor készítése is elkezdődött. Azonban a 19. században vált igazán ismertté.

A borospincék szinte egymást érik a Badacsony hegyen, de a központban is számos helyen van lehetőség a különböző fajta borok kóstolására. Aki pedig nem fárasztaná magát a hegyre felsétálással, de szeretné több pince kínálatát is végig kóstolni, annak több lehetősge is van. Egyrészt a hegyi taxik segítségével egészen a Kisfaludy-Házig fel lehet jutni a hegyre és onnan lefelé sétálva kevésbé megterhelő. Másrészt a Badacsony Borhetek alatt számos badacsonyi és környéki borászat kínálja jobbnál jobb nedűit a központban felállított standokon, így a lehető legkényelmesebben a lehető legtöbb borászat borai végig kóstolhatók.

Badacsony borászat napjainkban

Badacsonyban a borászat manapság ismét fénykorát éli, ezt láthatjuk a borászatok bőséges kínálatából is. Nemcsak a Badacsony hegyen, hanem a környező tanúhegyeken is sok üzemel, melyek nyitott ajtókkal várják a betérőket.

Aki nem szeretné gyalogosan felfedezni a hegyek pincéit, azoknak Badacsonyban a hegyi taxi nyújt megfelelő választást, míg a távolabbi hegyek pincészeteit a Borbusszal lehet kényelmesen elérni. Mindkettő Badacsony központjából indul.  

A borkóstolások során lehetőség van helyi ételek kóstolására is: a legtöbb pincészetben kaphatóak finom falatok a badacsonyi borok mellé. Illetve sok helyen a borok kóstolása pincelátogatással együtt történik. Itt tájékoztatást kaphatunk a szőlő termelésétől egészen a borok palackba kerüléséig, a különböző munkálatokról, folyamatokról.

Badacsonyban együtt van minden, ami a kikapcsolódáshoz szükséges: Balaton, bor, látnivalók, Badacsony túrák.

Badacsony borászatok, borospincék elhelyezkedései ezen a térképen jól átláthatók:

Badacsony borászatok

http://www.badacsony.org/?page_id=815

Címlapkép: Badacsony borászat – Laposa pincészet (forrás: https://szallas.hu)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom