Badacsony borút

Badacsony Borút 2001 óta van Badacsonyban, melyet az 1999-ben alapított Badacsony Borvidéki Borút Egyesület hívott életre.

A Badacsonyi Borvidék a Vulkánok Völgyének ölelésében fekszik. Ahol a talaj és a napfény, a tó víztükre és a mediterrán jellegű éghajlat, az itt élő emberek szőlő iránti szeretete és szakértelme csodálatosan harmonikus, tüzes, jellegzetes karakterű borok készítését teszi lehetővé. 

A badacsonyi boros gazdák mindig is jó vendéglátók voltak, ennek eredményeképpen született az Egyesület.

Badacsony borút állomásai

Az Egyesület célja, hogy Badacsonyi borút állomásai az odalátogatók vendégek számára felejthetetlen élményeket nyújtsanak. Ennek érdekében alakítottak ki egy minősítési rendszert és védnöki táblát, amelyek segítségével garantálják a borútat felkereső vendégek számára a vendégfogadás kifogástalan színvonalát.

Kezdetben a Borút 22 borúti állomással indult, ezek olyan présházak, vendégfogadók, pincék, amelyek nemcsak borkóstoltatással és értékesítéssel foglalkoznak, hanem esetenként éjszakára is szállást nyújtanak.

2011-re az állomások száma 36-ra bővült.

Aki nem a borút állomásait járná be, természetesen maga is felfedezheti a környéket és a környék borospincéit is. Ezek meglátogatására – a gyalogos felkeresésen túl – több lehetőség is adódik. A Badacsony hegyre való feljutás elsősorban a hegyi taxi szolgáltatások igénybevételével történhet. Ezek a dzsipek a település központjából indulnak és egészen a Kisfaludy Házig viszik fel az utasokat. Akik távolabbi pincészetek borait is szívesen kortyolgatnák, azoknak a régiójáró borbusz ajánlott, mely szintén a központból indul menetrendszerint a nyári szezonban. De lehetőség van a badacsonyi borhetek alatt is számos pincészet borait kóstolgatni egyidőben, egy helyen.

https://www.badacsonyiborut.hu/

Címlapkép: Badacsonyi Borvidék – borút (forrás: https://www.badacsonyiborut.hu)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom