Badacsony gyerekkel

Badacsony gyerekkel is felfedezésre váró hely! Ha a Badacsony látnivalókon már túl vagyunk és kicsit szélesebb körben megismerkednénk a környékkel, igazán látványos helyek várnak ránk a közelben is.

Badacsony gyerekkel: különleges élményekkel gazdagodunk akár a monoszlói vulkán sétán, vagy a Tapolcai csónakázó tavon töltjük is az időt. Ezen helyszínek mindegyike felnőtteknek is érdekes programokat, látnivalókat kínál. Itt senki sem fog unatkozni!

Számtalan kirándulási lehetőség, túraútvonalak, tanösvények várják a természetben gyönyörködni vágyókat. A látnivalók, az erdő minden évszakban más és más arcát mutatja, nemcsak szezonban érdemes ellátogatni erre a vidékre. A Balaton-felvidék bővelkedik kilátópontokban és kilátókban egyaránt, ahonnan gyönyörű látvány tárul elénk. Érdemes akár egész napos túrákat beiktatni és csillagtúraszerűen felfedezni hazánk egyik leggyönyörűbb tájegységét.

Ábrahámhegy – Kilátó

Ábrahámhegy kilátó
Ábrahámhegy kilátó (forrás: http://www.abrahamhegy.hu)

Érdemes Ábrahámhegy felé is egy kisebb kirándulást tenni. Badacsony központjából valamivel több, mint 6 km Ábrahámhegy, mely szintén büszkélkedik kilátóval. A Bökk hegy tetején 2002-ben adták át a háromszintes kilátót. A kilátóból látni lehet délen a fonyódi hegyeket és a Gömbkilátót, észak felé pedig a Balaton-felvidék kisebb vonulatai látszódnak, például a Hegyestű.

http://www.abrahamhegy.hu/kilato_hu

Badacsony gyerekkel: Folly Arborétum

Badacsonyörs - Folly arborétum
Badacsonyörs – Folly arborétum (forrás: http://follyarboretum.hu)

Badacsony és Ábrahámhegy között félúton található a Folly család által alapított és üzemeltetett növénypark. Az Arborétumot több mint 100 évvel ezelőtt dr, Folly Gyula alapította. Külföldi faiskolákból rendelt példányokkal szeretett volna létrehozni egy különleges gyűjteményt. Sikerült neki! A csodálatos növényeket ma családjának negyedik generációja gondozza.

Ez az elvarázsolt hely a Balaton egyik legcsendesebb szeglete, ahol ciprusok és cédrusok között sétálva szippanthatnak a friss levegőből. A gyönyörű, több száz éves fákat felsorakoztató, közel 4 hektáron elterülő arborétum a Kisörsi-hegy déli oldalán található. Kilátóban pedig itt sincs hiány! A növénykert legmagasabb részén, a toboz formájú kilátóból csodaszép panoráma terül elénk.

Az alapító dédunokái még egy borászatot is létrehoztak a birtokon, amivel szintén egy családi hagyományt őriznek. A park fogadóépületében ezekből a borokból és házi készítésű szörpökből is kóstolhatnak, akár irányított formában is, több tételből egymás után.

Cím: Badacsonyörs, Kápolnavölgyi út 25.

http://follyarboretum.hu/

Badacsony környéke gyerekkel: Szigligeti vár

Szigligeti vár
Szigligeti vár (forrás: http://www.szigliget.hu)

A mesebeli várak nemcsak gyerekeknek izgalmas program, a felnőtteknek is sok újdonságot kínál. A szigligeti várat még a pannonhalmi bencések emelték az 1260-as években, amit később többször is kibővítettek. Ez az egyetlen balatoni vár, amelynek pusztulását nem a török, hanem egy súlyosabb villámcsapás okozta. 150 évig sikerült megtartania függetlenségét az oszmán időkben, végül a Habsburgok robbantották fel falait 1702-ben.

A 2013-ban megújult vár egész évben látogatható. Van már benne kápolna, barokk konyha,  kialakítottak egy kovácsműhelyt, és a felújítás során akadálymentessé tették. A mozgáskorlátozottak számára a Tanítóházban egy interaktív kiállítótér található.

A vár falairól pedig befotózhatjuk a Tapolcai-medence összes tanúhegyét és legalább a Balaton felét.

A nyári időszakban a várfalak között található szabadtéri színpadon különböző előadások várják az érdeklődőket.

A várbejárat szomszédságában egy kávézó is található, ahol a remek fagyikat glutén- és laktózmentes variációkban is kínálják.

https://www.szigligeti-var.hu/

Badacsony környéke gyerekkel: Salföldi Major

Salföldi major
Salföldi major (forrás: https://www.idokep.hu)

A Salföldi Major a Káli-medence Balaton felé nyíló kapujában található Badacsonytól északra, mely a Balaton-felvidéki Nemzeti Park része. A park igazgatósága a falu határában egy olyan helyet akart létrehozni, ahol majorsági, eredeti környezetben mutathat be őshonos magyar háziállatokat, amelyekkel ma már vidéken is egyre ritkábban lehet találkozni. Itt biztosan láthat majd a gyerek rackajuhot, bivalyt, szamarat és pásztorkutyákat, a szürke marhákat akár meg is simogathatja. Az állatokon kívül pedig láthatók még itt a hagyományos mezőgazdasági eszközök (szekér, kocsi) kiállítása is.

A majornak van egy fűszer-és gyógynövény kertje is, mely igazán illatos élményeket kínál a látogatóknak. Információkat kapunk arról is, hogy különböző betegségek esetén melyikből, milyen főzetet érdemes készíteni. Illetve arról is, hogy melyik fűszer mire használható.

A major területén játszótér, a fogadó épületében büfé is található. Ez utóbbi igazán különleges étkeket is kínál pl. bivalyszalámis szendvicset, különböző ízesítésű házi szörpöket.

http://www.kali.hu/salfoldmajor/

Tapolca csónakázótó

Tapolcai csónakázótó
Tapolcai csónakázótó (forrás: https://bfnp.hu)

A Badacsonytól kb. 15 km-re fekvő Tapolca is sok érdekességet kínál. A Tapolcai-tavasbarlangot 1903-ban fedezték fel, majd rövidesen kiderült, hogy egy egész barlangrendszer húzódik Tapolca városa alatt. Tíz évvel később nemcsak a kutatók és barlangászok, hanem bárki megcsodálhatta a föld alatti karsztképződményeket. Magyarországon ez volt az első barlang, melyet villanyvilágítással láttak el, és egyben turisztikai célokra is használtak.

Azóta tudjuk, hogy a világon sehol máshol nincs ekkora kiterjedt barlangrendszer lakott település alatt, amely csónakázható.

Igen gazdag kiállítás várja a betérő vendégeket. Az interaktív kiállításon a gyerekek kúszóbarlangban próbálhatják ki pár méteren, miből is áll a barlangászok idejének jelentős része, de van „kőtapogató” is, amely még a felnőttek számára is kihívást jelent. A gyerekek kedvence lehet még a szabadban elhelyezett mászófal és játszótér is.

A Tapolcai-tavasbarlang Látogatóközpont egész évben nyitva tart. 

Cím: 8300 Tapolca, Kisfaludy Sándor utca 3.

https://bfnp.hu/hu/tapolcai-tavasbarlang-latogatokozpont

Badacsony környéke gyerekkel: Monoszlói Hegyestű

Monoszlói hegyestű
Monoszlói hegyestű (forrás: https://www.nonstopbalaton.hu)

Ha egy hazai vulkánt néznénk meg: irány a Hegyestű!

A monoszlói Hegyestű a Balaton-felvidéki Nemzeti Park része. Egy újabb misztikus hely a Balaton környékén a Hegyestű, amelyről kevesen tudnak, pedig ott áll már egy ideje. A szabadtéri látnivaló 1998-ban egy geológiai bemutatóhellyel is bővült, ahol egy külön épületben a környék köveiből kiállítást nyitottak. A  hegy lábánál egy szabadtéri kőtár látható (árnyék itt nincs, érdemes ennek megfelelően készülni). A bemutatóhely mellett egy parkolót is kialakítottak. A túraútvonalon elindulva sétát tehetünk az egykori kráterben mely során fokozatosan nyílik ki a Káli-medence látványa és a vulkán tetején csodálatos panoráma tárul elénk.

http://balaton-felvideki.hu/hu/hegyestu-geologiai-bemutatohely-monoszlo

Badacsony gyerekkel – Vár, vulkán, tavas-barlang – mert gyerekkel is bárhol jó!

Címlapkép: Badacsony gyerekkel (forrás: http://www.barangolocsalad.hu)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom