Badacsony hegy

Tartalomjegyzék

A Vulkánok Völgyében fekvő Badacsonyi Borvidék legismertebb hegye a Badacsony hegy. Népszerű kirándulóhely egész évben. Az országos kéktúra szakasza is itt halad el, de számos túraösvény szegélyezi. A 434 méter magasságban található Kisfaludy-kilátó is több irányból megközelíthető, bár talán a legnépszerűbb útvonal a Rózsakő irányából a Kisfaludy-ház mögötti útról indul. A kilátóból páratlan kilátás nyílik a Balatonra és a tanúhegyekre, és a Balaton-felvidékre egyaránt.

A tanúhegyek

A Balaton északi partjának legjellegzetesebb, egyben legmagasabb hegye, a koporsó formájú vulkanikus eredetű tanúhegy, mely a Tapolcai-medence legmagasabb tanúhegye 438 m.  

A Balaton-felvidék híres tanúhegyei a Badacsony hegy, a Szent György-hegy, a Csobánc, a Gulács, a Tóti-hegy, a Haláp valamint ezektől távolabb északra a síkságból kiemelkedő Somló-hegy, a Kis-Somló és a Ság-hegy. Ezek a hegyek nem láncolatok, hanem egymagukban álló és egy sajátos rétegződést megőrző úgynevezett szigethegyek, amelyek kiemelkedtek az egykori Pannon-beltengerből az évmilliókkal ezelőtti heves vulkanikus tevékenységek során.

Badacsony hegy bazaltja

A Badacsony-hegyen működött Magyarország legnagyobb bazaltkő bányája.

Badacsony bazaltja nagyrészt függőleges és vízszintes elválású oszlopokban hűlt ki, így alakultak ki a hegy peremén látható gyönyörű bazaltoszlopok, a “kőzsákok”, s köztük is az egyik legszebb, a Kőkapu. A bazaltoszlopok lábánál a kőzetek omlásából, aprózódásából származó kőgörgeteg, un. “kőfolyás” araszol a Balaton felé. A hegy klasszikus alakja ellipszis formátumú, távolról elnyújtott koporsóalakot formál. A nagyjából kör alakú hegy kerülete 11 km. Tetejét változatos fafajú erdő borítja.

A hegy oldalát 280 méteres magasságig szőlőtermesztésre kiválóan alkalmas talaj borítja, ezért a hegy szoknyáját körben hosszú szőlősorok díszítik. Egészen a római időktől van ez így, hiszen az első szőlőtőkéket a hegy napsütötte lejtőire időszámításunk előtt a rómaiak ültették. Azóta is ez határozza meg az itt élő népek életét, gazdálkodását és a Badacsony látképét.

A Balaton-felvidék kétség kívül legnépszerűbb hegye rengeteg kirándulót vonz főleg a nyári szezonban, de minden évszakban találunk felfedeznivalót. Csodálatos túra útvonalak, Parádés kilátóhelyek, bizarr sziklaképződmények, mediterrán jellegű szőlők, és mindez a Balaton partján. A Badacsony tetejéről remek kilátás nyílik a Balatonra és a déli parton fekvő Fonyódra.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Badacsony

Címlapkép: Badacsony hegy (forrás: https://www.origo.hu)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom