Badacsony időjárás

Badacsony időjárás szempontjából rendkívül érdekes. A Badacsony hegy a Tapolcai-hegység legmagasabb tanúhegye, mely éghajlati zónák találkozásánál áll.

Itt húzódik a mérsékelten nedves-mérsékelten hűvös, valamint a mérsékelten száraz-mérsékelten meleg klíma határa. Az éghajlati tagoltság a hegy lejtőinek növényvilágán közvetlenül megfigyelhető. A déli, délnyugati részek szubmediterrán vonásokat mutatnak, míg az északi lejtőkön hegyvidéki hatás érvényesül.

Ha pedig Badacsony időjárás, akkor jöhet a kérdés: hol terem a legjobb bor? 

Hegyen, völgyön, dombon, síkságon? Homokon, agyagon, vulkáni köveken? Hidegben vagy melegben? Sok napsütés az biztosan kell hozzá, de vajon mit számít egy folyó, egy erdő vagy a tenger a közelben? Ahány termőhely, annyiféle adottság, és annyiféle bor.

A badacsonyi régióban az évi csapadékösszeg 650 mm körüli, de a szélnek kitettebb északnyugati tetőrészeken megközelíti a 700 mm-t is. A déli lankákon a napsütéses órák száma meghaladja a 2000-et.

A szőlő esetében a termőhely két dolog miatt fontos: az időjárás és a talaj miatt. Az időjárás a hőmérsékletből, a csapadékból, és a napsütéses órák számából áll össze. Hőmérséklet tekintetében az számít, hogy összességében mennyi hő éri az ültetvényt egy évben.

A csapadék a szőlőnek nem túl fontos kérdés, kitűnően megél a száraz vidékeken is. A sok eső, párás időszakok viszont kedveznek a gombabetegségek kialakulásának, ezért a csapadékos helyeket és éveket a szőlő nem szereti.

A napsütéses órák száma a legfontosabb. Napfényből a szőlőnek nagyon-nagyon sok kell, hiszen ez működteti a fotoszintézist. Nem csak a növekedés, de a cukor, ízanyagok, tápanyagok előállítása is ennek során történik. Ha nem süt eleget a nap, a szőlő savanyú marad és az éretlen szőlőben az aromák sem fejlődtek még ki.

Aktuális idő megtekintése itt: https://www.idokep.hu/idojaras/Badacsonytomaj

Címlapkép: Lóg az eső lába (forrás: https://ilovebalaton.hu)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom