Badacsony keszegfesztivál

Badacsony keszegfesztivál helyszínéül is szolgált már, de ez a halfogyasztást népszerűsítendő rendezvény évről évre különböző helyszíneken jelenik meg. Fontos a fesztivál célja, hiszen nem fogyasztunk túl sok halat és általában az is néhány alkalomra koncentrálódik az évben. Jellemzően Karácsonykor kerül az ünnepi asztalra halászlé, de ezt leszámítva csak szinte a balatoni nyaralások alkalmával fogyasztunk halat. Ott is szinte kizárólag hekket, ami nem a hazai halfajokhoz tartozik. E fesztiválnak a hal fogyasztás népszerűsítésén túl, a hazai halfogyasztás is zászlajára került. Hiszen egyre fontosabbá válik sok környezettudatos fogyasztó számára, hogy a lehető legkevesebb „utaztatással” jussunk élelmiszerhez is.

Badacsony keszegfesztivál célja

A rendezvény legfőbb célja a halfogyasztás népszerűsítése, hagyományőrzés, ezáltal az egészséges táplálkozás fontosságára való felhívás. A változatos programokon keresztül megismerhetik a látogatók a helyi és környéki népszokásokat, hagyományokat úgy, hogy közben jóízű falatokat és kiváló borokat tudnak fogyasztani.

A keszegfesztivál országos halfogyasztást népszerűsítő rendezvény, változatos programjaival, kiváló ételeivel egyre nagyobb népszerűségnek örvend. A halfogyasztás népszerűsítése a Bajai Halfőző Fesztiválnak is célja, bár Baja környékén az országos átlaghoz képest nagyobb mennyiségű halat fogyasztanak. Néhány éve elkezdett növekedni a hazai halfogyasztás a korábbi évekhez képest. de ez még mindig elmarad az uniós átlagtól. Itthon éves viszonylatban alig haladja meg az 5 kg-t az egy főre jutó fogyasztás. A halfogyasztást a halhús általános forgalmi adójának 27 százalékról 5 százalékra csökkentésével is igekeznek ösztönözni, hiszen nagyon egészséges és a hazai vizeinkben is nagyszámú, különböző fajtájú halak is megtalálhatók.

Ha nem is e fesztivál látogatása az elsődleges cél, Badacsonyban keszeget is kóstolhatunk a finom, zamatos borok mellett. Bár elsősorban a bórkostolás miatt érkeznek a vendégek, hiszen e tájon termett szőlőből készült boroknak párja nincs. Számos pincészet kínálja – akár vezetett bórkostolóval egybekötött – nedűit. Egyre több helyen mustot is kóstolhatunk, fogyaszthatunk.

https://www.balatontipp.hu/tag/keszegfesztival/

Címlapkép: Badacsony keszeg (forrás: https://www.nonstopbalaton.hu)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom