Badacsony kilátó

Badacsony kilátó tekintetében is jól ellátott. Ugyanis számos magaslati pont és kilátópont szegélyezi a túraútvonalakat, tanösvényeket. Érdemes akár a kilátókra felfűzött útvonalat is bejárni, páratlan kilátásban gyönyörködhetünk az év bármely időszakában. Nemcsak a nyári szezonban, de bármely évszakban különleges látványban, élményekben részesülhetünk.

Badacsony kilátó

Az egyik legismertebb kilátópont a Badacsony hegyen a Kisfaludy kilátó. Ha ott járunk mindenképpen érdemes megmászni, hiszen a kilátás lenyűgöző. Szinte a teljes Balaton-felvidék belátható és a Balaton látványa is csodálatos. A Badacsony hegyen számtalan könnyebb-nehezebb túrútvonal közül válogathatunk. De kétségtelen, hogy az egyik legnépszerűbb a Kisfaludy kilátóhoz vezet. Ha nagy meleg van, akkor azért esik jól az árnyas fák alatti túra, hűvösebb időben pedig felmelegszünk, mire megmásszuk a számtalan bazalt köves lépcsősort. Mert bárhonnan menjünk is, a lépcsőket nem tudjuk elkerülni! De tény, hogy a látvány kárpótol a fáradozásért.

Badacsony kilátó Kisfaludy

Többféle útvonalon fel lehet jutni, de a legnépszerűbb a Rózsakő irányából. A Kisfaludy-ház melletti lépcsősor tetején találjuk a hatalmas asztalszerű bazaltkövet. A kilátó egész évben díjmentesen látogatható.

Egry József kilátóhely

A Balaton festőjéről elnevezett kilátóhely még 1908-ban épült, inkább bástyaszerű építmény. Eredetileg néhány helyiséges présház volt, melyet kiugró verandával megtoldva a festő műteremként használt. A kilátóhely tetejéről páratlan kilátás nyílik a tóra és a szemközti fonyódi dombokra. Több útvonalon is megközelíthető és az országos kéktúra útvonala is érinti.

Badacsony kilátó Egry József kilátóhely

Ranolder kereszt

A keresztet Ranolder János veszprémi püspök állíttatta Badacsony 400 méter magas déli peremére, a Harangozó Börc sziklája fölé 1857. szeptemberében. Ugyanis annyira varázslatosnak tartotta a helyet, hogy az uradalmai kormányzójának meghagyta, a Badacsony-hegy tetejére állíttasson egy óriási keresztet, hogy az ide látogatóknak eszébe jusson, ilyen csodát csak az Isten tud alkotni. Szintén nem épített kilátó, de gyönyörű panorámával kecsegtető kilátási pont. Érdemes útba ejteni.

Badacsony kilátó Ranolder kereszt

Rodostó turistaház

A Badacsony nyugati, Szigligetre néző oldalán 1936-ban épült a Rodostó nevű turistaház. Nevét a Márvány-tenger partján álló török településről (ma Tekirdag) kapta, ahol  II. Rákóczi Ferenc és hű társai töltötték emigrációjuk hosszú éveit. Teraszáról páratlan és lenyűgöző kilátás nyílik a Balatonra, a szemben lévő Fonyódra és a Tapolcai-medencére.

Az útvonalakat keresztül-kasul szelik a bazalt tömbök, bazalt kőfolyások, melyek mind a vulkáni tevékenységek maradványai. A Badacsony hegyen működött Magyarország legnagyobb bazaltkő bányája.

Folly Arborétum toboz kilátó

Badacsony központjától alig 5 km távolságra Badacsonyörsön a Folly Arborétum legmagasabb pontján is található egy kilátó. Ez egy sajátos, tobozra emlékeztető magaslati pont, melyről nemcsak a környező növényekben, hanem balatoni panorámában is gyönyörködhetünk. A növénykert számos látnivalóval, programokkal, játszótérrel, étteremmel és kiállításokkal egész napos elfoglaltságot kínál. Éttermében helyi készítésű szörpök, borok mellett ínycsiklandozó finomságok várják a betérőket. Az Arborétum 2017-ben elnyerte az év ökoturisztikai tanösvénye díjat is. A kilátó a növénykertbe megváltott belépőjeggyel látogatható az Arborétum nyitvatartási idejében.

Badacsony kilátó Folly

Ábrahámhegy Panoráma kilátó

Badacsony központjától nagyjából 7 km távolságra található a kilátó, amely akár gyalogosan, akár biciklivel is felkereshető. A 71-es útról nyíló Bökkhegyi úton keresztül érhető fel. A háromszintes Panoráma kilátót 2002-ben adták át. Ha megmásszuk a Balaton déli oldalán fekvő Fonyódi hegyekben, a Gömbkilátóban, észak felé pedig a Balaton-felvidék kisebb vonulataiban gyönyörködhetünk. Ide feljutni nem olyan megerőltető, mint a Kisfaludy kilátóba. A kilátó egész évben díjmentesen látogatható.

abrahamhegy_kilato

Balatongyörök – Batsányi-kilátó

A Pap-hegy csúcsán található kilátóból az egyik legszebb balatoni panorámát kapjuk. A 2014-ben átépített háromszintes kilátóból ugyanis egyedülálló kép tárul elénk, bármerre tekintsünk is. Innen gyönyörűen látszik a vonyarcvashegyi Halászkápolna a Szent Mihály dombon, a Garga-hegyen a Bél Mátyás kilátó, Tapoca irányában a vulkanikus kúpok, akár a félig elbányászott Hegyestű kúpja is. A kilátó egész évben díjmentesen látogatható.

A Pele apó tanösvény – Balatonederics és Balatongyörök között 38 állomásból álló, 8,5 km hosszú – útvonala is érinti a kilátót. A tanösvény megközelíthető az alábbi helyekről: Balatonederics Ederics-hegy, Szépkilátó, Balatongyörök Bélap-völgy).

Badacsony kilátó Batsányi

Balatongyörök – Bél Mátyás kilátó

A Garga-hegy tetején álló, 221 méter magasan elhelyezkedő kilátóból szintén páratlan panoráma tárul elénk. A szintén háromszintes torony elődjét még 1972-ben építették. Ennek a helyére 2013-ban építették az új Bél Mátyás kilátót, ahonnan A Keszthelyi-hegység, a Balaton nyugati medencéje is gyönyörűen belátható.  

A kilátóhoz a legjobb indulópont a Bélapi-pihenő. Innen a sárga kereszt jelzést követve induljunk el. Alig néhány tíz méter után jobbra kanyarodva a sárga háromszög jelzésen vagy azzal párhuzamosan a Boroszlán tanösvény jelzéseit követve sétáljunk a kilátóig. A kilátó egész évben díjmentesen látogatható.

Badacsony kilátó Bél Mátyás

Balatongyörök – Szépkilátó

Bár nem kifejezetten kilátó, hanem magaslati pont, de mindenképpen említést érdemel. A 71-es főút mellett található területen ugyanis egyedülálló kilátás nyílik a Balaton nyugati medencéjére. Nevét – Szépkilátó – még 1855-ben kapta Eötvös Károly írótól. Ide nem kell meredek kaptatókon, lépcsőkön felmászni, de épített kilátót se keressünk. Mégis gyönyörű panoráma tárul elénk! A Badacsony-hegy, a Szent György-hegy, a Csobánc, a Gulács, a Tóti-hegy, a Haláp, Somló-hegy, a Ság-hegy, és a Balaton végtelen kékes-zöldes színben játszó víztükre, a déli oldalon a fonyódi dombokkal páratlan kilátást nyújt.

Badacsony kilátó Szépkilátó

Érdemes akár ezek mentén a kilátók mentén megtervezni a túraútvonalunkat. Páratlan kilátásban lesz részünk!

Mencshely – Kossuth kilátó

A Dörgicse és Mencshely között félúton található kilátó elődjét még 1962-ben építették. A mai panoráma torony 2015 óta várja a kirándulókat a 399 méter magas Halom-hegyen. A környék legmagasabb pontjáról gyönyörű kilátás tárul elénk. Az egész déli Bakony belátható ugyanis innen.

A kilátót érinti a 2 km hosszú Vulkán tanösvény is, mely helyi kőzetekből épített tűzhányómaketteket és a közelben kibányászott kövekből kirakott, hatalmas Balaton-térképet is tartogat a látogatók számára. Ez utóbbi főleg a kilátóból látható igazán, ha az árnyas fák nem takarják ki. A kőbalaton mellett a környék tanúhegyeit, hegyeit szimbolizáló kis kőhalmokat is láthatunk.

Badacsony kilátó Mencshely

A kilátó egész évben díjmentesen látogatható.

Szentantalfa – Szent Balázs templomrom

A Balázs tetőn álló templom az Árpád korban a 12-13. században épülhetett. Romjai szinte észrevétlenül bújnak meg a Nivegy-völgy keleti lejtőinek szőlői között. A kapubéllet mellett a templom tornya is szinte teljes egészében megmaradt. A megmaradt falaiból jól látszik a templom egykori mérete. A templom bejárata előtt pad található, melyről csodálatos kilátás nyílik a Balatonra és a környező szőlőültetvényekre. Árnyat a nyári nagy melegben a templom előtti két fügefa szolgáltat.

Érdekesség, hogy Szent Balázs napja ma is a hegy ünnepe, így minden év február elején szabadtéri misét tartanak itt.

Badacsony kilátó templomrom

A romtemplom egész évben díjmentesen látogatható.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Magyarorsz%C3%A1gi_kil%C3%A1t%C3%B3k_list%C3%A1ja

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom