Badacsony kirándulás

Badacsony kirándulás tekintetében is remek választás! A Badacsony hegyen a túra útvonalak ölelésében, sok látnivaló, természeti kincs és gyönyörű panoráma várja a kitartó turistát. A kitartásra szükség van, sok a meredek kaptató, lépcsősor.  A badacsonyi hegyet pókhálószerűen beszövik a turistaútvonalak. A legegyszerűbb a Kisfaludy-háztól indítani a kirándulást, innen többféle útvonal közül is lehet választani, ráadásul a nagyon nészerű Badacsony kilátó, a Kisfaludy kilátó is innen közelíthető meg talán a legkönnyebben.

Badacsonyi túra lehetőségek

A Badacsony lapos teteje bőven kínál kalandot az extrémebb túrát kedvelőknek, a kisgyermekes családoknak és az idősebbeknek egyaránt.

Van rövidebb tanösvény, hosszabb útvonalak különböző látnivalókkal, gyönyörű panorámát nyújtó kilátóhelyekkel. Többféle nordic walking túraösvény is található. Az igazán edzetteknek a 464 lépcsőfokból álló Bujdosók lépcsője sem jelenthet akadályt, még felfelé menet sem. Érdemes ellátogatni a Kisfaludy kilátóhoz, ahonnan csodás panoráma tárul elénk.  A kilátót 2011-ben építették. A Ranolder kereszttől is gyönyörű kilátás nyílik a Balatonra és a lábunk előtt elnyúló rendezett szőlő birtokokra. A kőkeresztet 1857-ben Ranolder János veszprémi püspök állítatta. A kivilágított kereszt jó kiindulási pont a badacsonyi éjszakákon.

Az útvonalakat keresztül-kasul szelik a bazalt tömbök, bazalt kőfolyások, melyek mind a vulkáni tevékenységek maradványai. A Badacsony hegyen működött Magyarország legnagyobb bazaltkő bányája.

Badacsony környéke is számos túrázási lehetőséget kínál. Aki pedig nem szeretné az Országos Kéktúra itteni szakaszát megtenni, mehet Szigliget, vagy akár Ábrahámhegy felé is. Badacsonyörsön – az Örsi hegyen – is remek túrázási lehetőségek vannak (Pálos kolostor, Folly Arborétum) és kevésbé megterhelőek, mint a Badacsony hegyre való túrázás.

Akár egész napos vagy 2-3 órás túrát választunk, a végén jól fog esni a hegyen található pincék valamelyikében kipihenni a túrázós fáradalmakat. Pincéket, finom nedűket kínáló borokat szinte mindenhol találunk az egész környéken.

Badacsony kirándulás tippek:

https://kirandulastippek.hu/balaton-felvidek/badacsony

https://hegyenvolgyon-hajni.blogspot.com/2014/10/badacsony-hegyi-tura.html

Címlapkép: Badacsony kirándulás (forrás: https://kirandulastippek.hu)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom