Badacsony kirándulás

Badacsony kirándulás tekintetében is remek választás! A Badacsony hegyen a túra útvonalak ölelésében, sok látnivaló, természeti kincs és gyönyörű panoráma várja a kitartó turistát. A kitartásra szükség van, sok a meredek kaptató, lépcsősor.  A Badacsony hegyet pókhálószerűen beszövik a turistaútvonalak.

A legegyszerűbb a Kisfaludy-háztól (8261 Badacsonytomaj, Kisfaludy Sándor utca 28.) indítani a kirándulást. Innen többféle útvonal közül is lehet választani. Tanösvények és az országos kék túra útvonala is erre vezet. Ráadásul a nagyon népszerű Kisfaludy kilátó is innen közelíthető meg talán a legkönnyebben.

Badacsonyi túra lehetőségek

A Badacsony lapos teteje bőven kínál kalandot az extrémebb túrát kedvelőknek, a kisgyermekes családoknak és az idősebbeknek egyaránt.

badacsony_kirándulás_ranolder_kereszt

Van rövidebb tanösvény, hosszabb útvonalak különböző látnivalókkal, gyönyörű panorámát nyújtó kilátóhelyekkel. Többféle nordic walking túraösvény is található. A hegy tetejét – bármerre induljunk is el – szinte csak lépcsősorokon keresztül tudjuk elérni. Az igazán edzetteknek a 464 lépcsőfokból álló Bujdosók lépcsője sem jelenthet akadályt, még felfelé menet sem. Érdemes ellátogatni a Kisfaludy kilátóhoz, ahonnan csodás panoráma tárul elénk.  A kilátót 2011-ben építették.

A Ranolder kereszttől is gyönyörű kilátás nyílik a Balatonra és a lábunk előtt elnyúló rendezett szőlőültetvényekre, birtokokra. A kőkeresztet 1857-ben Ranolder János veszprémi püspök állítatta. A kivilágított kereszt jó kiindulási pont a badacsonyi éjszakákon.

Az útvonalakat keresztül-kasul szelik a bazalt tömbök, bazalt kőfolyások, melyek mind a vulkáni tevékenységek maradványai. Éppen ezért korábban kőfejtéssel is foglalkoztak itt. A Badacsony hegyen működött Magyarország legnagyobb bazaltkő bányája.

Badacsony környéke is számos túrázási lehetőséget kínál. Aki pedig nem szeretné az Országos Kéktúra itteni szakaszát megtenni, mehet Szigliget, vagy akár Ábrahámhegy felé is. Badacsonyörsön – az Örsi hegyen – is remek túrázási lehetőségek vannak. Útba ejthetjük a Pálos kolostor romjait, de a Folly Arborétum gyönyörű növénykertjét is érdemes meglátogatni. Ábrahámhegyen pedig kilátó is várja a túrázókat. Ezek az útvonalak pedig kevésbé megterhelők, mint a Badacsony hegyre való túrázás.

Akár egész napos vagy 2-3 órás túrát választunk, a végén jól fog esni a hegyen található pincék valamelyikében kipihenni a túrázás fáradalmait. Pincéket, finom nedűket kínáló borokat szinte mindenhol találunk az egész környéken.

Szervezett túrák

Egyénileg, de akár szervezett formában is nekivághatunk a hegynek. Vezetett túrák nemcsak a Badacsony-hegyen, akár a Szent-György hegyen vagy a környék más látnivalóit érintve is lehetséges. Akár még éjszaka is. A túra lehetőségekről érdeklődni a Tourinform Irodában lehetséges nyitva tartási időben vagy emailen. (Elérhetőségek: 8261 Badacsonytomaj, Park utca 14. Tel: 06 87 531 013, email: tourinform.badacsony@gmail.com) Vagy a túravezetőnél, Árvai Gábornál a +36 70 264 5919-es telefonszámon.

Badacsony kirándulás tippek:

https://kirandulastippek.hu/balaton-felvidek/badacsony

https://hegyenvolgyon-hajni.blogspot.com/2014/10/badacsony-hegyi-tura.html

Címlapkép: Badacsony kirándulás (forrás: https://kirandulastippek.hu)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom