Badacsony Kisfaludy ház

Badacsony Kisfaludy ház, a Badacsony hegy oldalában épült a 18. században barokk stílusban.

Badacsony Kisfaludy ház története

Kisfaludy Sándor a híres költő présháza volt.  Kisfaludy egy szüreten ismerkedett meg későbbi feleségével, kihez Himfy álnéven verseket írt.  A versek múzsája Szegedy Róza, akivel 1800-ban kötött házasságot.  Szegedy Róza a présház melletti házat és a hozzá tartozó birtokot vitte a házasságba.  Ez a házaspár kedvelt tartózkodási helyévé vált, élénk társasági életet éltek itt.  Szegedy Róza ürmös bora országos hírnévre tett szert.

A Szegedy Róza ház, ahol a házaspár élt és alkotott, ma múzeum. A három részből álló épületegyüttes főépületének lakószobáiban az egykor ott élt házaspár tárgyi környezetét, valamint Kisfaludy Sándor ételútjának és munkásságának főbb állomásait mutatjuk be. http://www.kisfaludyhaz.hu/hu/tortenet/

Napjainkban a Kisfaludy ház

A ház ma étteremként üzemel, teraszáról páratlan kilátás nyílik a Balatonra. Az étterem melletti lépcsősor tetején található a Rózsa-kő, melytől sok jelzéssel ellátott túraösvény indul a Badacsony-hegyre.

A Rózsa-kő is a költő és feleségéhez kapcsolódik, innen csodálták ugyanis a gyönyörű balatoni  panorámát.

A helyiek szerint a Rózsa-kő varázserővel bír: „Hogyha egy leány meg egy legény ráül a kőre, háttal a Balatonnak egymás kezét fogva, még abban az évben egymáséi lesznek.”

Címlapkép: Badacsony Kisfaludy ház (forrás: http://www.kisfaludyhaz.hu)

Vissza a kategória cikkeihez