Badacsony Kisfaludy ház

Badacsony Kisfaludy ház, a Badacsony hegy oldalában épült a 18. században barokk stílusban. Mára a környék legimpozánsabb és a hegy legmeghatározóbb épületévé vált. Jelenleg étteremként üzemel, melyet érdemes meglátogatni nemcsak kiváló ételei és zamatos badacsonyi borai miatt, de a kilátás is páratlan, mely felejthetetlen élményt ad tavasztól őszig a dús levelű, árnyékos fák alatt üldögélve.

http://www.kisfaludyhaz.hu/

Badacsony Kisfaludy ház története

Kisfaludy Sándor a híres költő présháza volt.  Kisfaludy egy szüreten ismerkedett meg későbbi feleségével, kihez Himfy álnéven verseket írt.  A versek múzsája Szegedy Róza, akivel 1800-ban kötött házasságot.  Szegedy Róza a présház melletti házat és a hozzá tartozó birtokot vitte a házasságba.  Ez a házaspár kedvelt tartózkodási helyévé vált, élénk társasági életet éltek itt.  Szegedy Róza ürmös bora országos hírnévre tett szert.

A Szegedy Róza ház, ahol a házaspár élt és alkotott, ma múzeum. A három részből álló épületegyüttes főépületének lakószobáiban az egykor ott élt házaspár tárgyi környezetét, valamint Kisfaludy Sándor ételútjának és munkásságának főbb állomásait mutatjuk be. Borozó is megtalálható itt, ahol a Szegedy Róza ihlette ürmös bor is megkóstolható.

Napjainkban a Kisfaludy ház

A ház ma étteremként üzemel, teraszáról páratlan kilátás nyílik a Balatonra. Az étterem melletti lépcsősor tetején található a Rózsakő. Mely számos tanösvény, különböző jelzéssel ellátott túraútvonal kiindulópontja a Badacsony-hegyre. Ha erre járunk, a kilátót is mindenképpen ejtsük útba! Nem fogunk csalódni, bár a túraútvonal nem öltönyös, de a kilátás garantáltan kárpótolni fog minket!

A Rózsa-kő is a költő és feleségéhez kapcsolódik, innen csodálták ugyanis a gyönyörű balatoni  panorámát.

A helyiek szerint a Rózsa-kő varázserővel bír: „Hogyha egy leány meg egy legény ráül a kőre, háttal a Balatonnak egymás kezét fogva, még abban az évben egymáséi lesznek.”

Minden évben pünkösdkor a Badacsonyi program sorozat keretében megrendezésre kerül itt a Pünkösdi eljegyzés.

Badacsony, Kisfaludy ház:

Címlapkép: Badacsony Kisfaludy ház (forrás: http://www.kisfaludyhaz.hu)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom