Badacsony látnivalók

Badacsony látnivalók tekintetében is különleges hely, hiszen nem csak a bor, hanem a nevezetességek és a Balaton adta lehetőségek is mind hozzátesznek a népszerűségéhez. Misztikus, magával ragadó, ahová visszavágyunk egy életen át…

Badacsony látnivalók, amiket feltétlenül érdemes felkeresni

Szegedy Róza ház

Szegedy Róza Ház - Badacsony
Badacsony látnivalók: Szegedy Róza Ház – Badacsony (forrás: https://www.nonstopbalaton.hu)

A Szegedy Róza Ház a 18. század vége óta a Badacsony hegy egyik legmeghatározóbb, méreteiben is impozáns épülete. Melyet a hozzá tartozó birtokkal Szegedy Róza – a költő Kisfaludy Sándor feleségeként – vitt a házasságba 1800-ban. A házaspár kedvelt tartózkodási helyévé vált Badacsony, élénk társasági életet éltek itt, Szegedy Róza ürmösbora országos hírnévre tett szert.

A három részből álló épületegyüttes főépületének lakószobáiban az ott élt házaspár tárgyi környezetét, valamint Kisfaludy Sándor ételútjának és munkásságának főbb állomásait mutatják be.

A ház emeletén, a félköríves árkádok mögötti lakószobákban pihent meg a gazdálkodó költő s hitvese, és itt fogadták vendégeiket. Az utolsó szobában ma a Kisfaludy életútját és munkásságát bemutatókiállítás látható. A középső épület részben, az ürmösfőzőben készült a híres fűszeres bor, az ürmös, melyet a látogatók is megkóstolhatnak, mivel az épület ma irodalmi és bormúzeum, borkóstolási lehetőséggel.

Cím: Badacsony Kisfaludy u. 17. Tel:  +36 (70) 382 9210

https://www.szegedyrozahaz.hu/

Kisfaludy-Ház

Badacsony Kisfaludy ház
Badacsony Kisfaludy ház (forrás: https://www.kisfaludyhaz.hu)

A Badacsony Kisfaludy-ház a híres költő Kisfaludy Sándor költő présháza volt. A 18. században épült barokk stílusban, ma Étterem és Borterasz. Érdemes betérni, ha arra járunk, a kilátás páratlan és érdemes a nagy fái alatt megpihenni finom ételeket és a badacsonyi zamatos borokat kóstolgatva.

Cím: Badacsony, Kisfaludy Sándor utca 28.

http://www.kisfaludyhaz.hu/

Egry József Emlékház

Badacsony látnivalók: Egry József emlékmúzeum
Badacsony látnivalók: Egry József emlékmúzeum (forrás: http://www.badacsony.org)

Badacsonyban közel a parthoz található – a festőnek és családjának 1941 óta otthont adó kis villaépületben – az Egry József Emlékmúzeum. Az épület a központban a festőről elnevezett Egry József sétányon áll. A múzeumot 1973-ban, – a festő születésének kilencvenedik évfordulóján – nyitották meg a hajdani műteremlakásban és a hozzá épített galériás, kétszintes kiállítóteremben . A Kossuth díjas festőt sokan a Balaton festőjének is hívták, hiszen a Balatont számtalan nézőpontból, szinte minden napszakban megfestette.  

A festő hajdani műtermében is a Balatont ábrázoló festményeké a vezető szerep. Az emlékmúzeum  galériáján Egry grafikák láthatók és időről időre kiállítják más gyűjtemények Egry anyagának darabjait, a nagyteremben pedig a festő főműveit tekinthetjük meg.

Az Emlékmúzeum épülete előtt áll a festő arcvonásait felidéző portrészobor. A szobor Borsos Miklós alkotása.

Cím: Badacsony, Egry József sétány 12.

https://www.badacsony.com/mit_csinaljak/latnivalok/egry-jozsef-emlekmuzeum/

Hertelendy-Békássy kúria

Szépkilátó Borozó – Badacsony
Szépkilátó Borozó – Badacsony (forrás: https://www.badacsony.com)

A kúria eredetileg hertelendi és vindornyalaki Hertelendy Gábor földbirtokosnak, és nejének, békási Békássy Klára úrnőnek volt a tulajdona. A kúria parkjában 2018 nyarán avatták fel „A reformkor nagyjai Badacsonyban” elnevezésű szoborparkot, mely Béres János zalaegerszegi szobrászművész alkotása. Jelenleg a Szépkilátó borozó található az épületben. Nevéhez méltón páratlan kilátás tárul a teraszáról a Balatonra és a környező szőlőlugasokra. Ha arra járunk érdemes betérni egy hűsítő finom pohár borra, mellyel a páratlan szépségű Balatont és a szőlőhegyen futó lugasok során is elnézegethetjük a kiváló elhelyezkedésű teraszról.

Cím: Badacsonytomaj, Radnóti M. u. 2.

Tájház

Badacsonytomaj - Tájház
Badacsonytomaj – Tájház (forrás: http://www.badacsony.org)

1983-ban Badacsonytomaj központjában nyílt meg a Helytörténeti és Néprajzi Gyűjtemény egy hagyományos 1898-ban épült Balaton-felvidéki házban. A Tájházban néprajzi és helytörténeti kiállítás várja az érdeklődőket.

Cím: Badacsonytomaj, Fő u. 10.

http://www.badacsony.org/?page_id=1105

Ökoturisztikai látogatóközpont

Ökoturisztikai látogatóközpont
Ökoturisztikai látogatóközpont (forrás: https://badacsonytordemic.hu)

A látogatóközpont a Balatont és a Badacsonyt mutatja be. Az éves nyitva tartású létesítményben a vendégek megismerkedhetnek a környék természeti értékeivel. A bemutató terekben audiovizuális eszközök, filmek, szöveges és képi dokumentumok, valamint kiállítási tárgyak teszik teljessé az élményt.

A helyszínre látogatók Badacsony túra útvonalait is megismerhetik. Nyáron a Látogatóközpontban bérelhetők kenuk is, mellyel a tó vizén gyakorolhatnak a bátrabbak a strandoláson kívül. Innen indul az egyedülálló Nádi szél vízi tanösvény is, melyet bejárhatunk akár vezetővel, akár egyénileg. A strandon bérelhető, kajakokkal és kenukkal lehet bejárni GPS-koordinátákat követve, illetve QR-kódokat  leolvasva. Megközelíthetőség: a badacsonylábdihegyi vasútállomással szemben, a 71-es számú főútvonal és a Balaton között. Ingyenes parkoló, WiFi.

Cím: Badacsonytördemic, Vízpart u. 3. Tel: + 36 (30) 599 2846

http://www.olk.badacsonylabdihegy.hu/

Badacsony látnivalók: Templomok, kápolnák

Szent Imre Bazalttemplom

Badacsony látnivalók: Badacsonytomaj - Bazalttemplom
Badacsonytomaj – Bazalttemplom (forrás: https://hu.wikipedia.org)

A kéttornyú badacsonytomaji neoromán stílusú Szent  Imre plébániatemplom 1930-32-ben épült Fábián Gáspár tervei alapján. Európában ezen kívül csak Franciaországban található bazalttemplom. A templom 37 méter hosszú, 19 méter széles, a tornyok magassága 33 méter. A szentélyben levő oltár vörös márványból és fehér műkőből készült. 1981-ben, a félévszázados jubileumra a templomot felújították. Ebből az alkalomból készültek Udvardi Erzsébet olaj montázs technikával készült nagyméretű táblaképei: Az utolsó vacsora, a Getszemáni éjszaka és Feltámadás.

Látogatás csak előzetes bejelentkezéssel:
Cím: 8258 Badacsonytomaj, Hősök tere 2. Tel:  +36 (87) 471-250

Szent István király kápolna

Szent István Király Kápolna – Badacsony
Szent István Király Kápolna – Badacsony (forrás: https://www.badacsony.com)

2014 augusztusi felszentelése óta új kápolna magasodik a Badacsony-hegyen.  A hely, ahová épült: bányászlakások hajdani színhelye. Mivel a bazaltbánya már rég nem működik, a hegy is kezdi visszanyerni eredeti szépségét. A kápolna egy új korszak kezdetét jelzi, miközben bazaltkövei a múltról is mesélnek.
A kápolna megálmodója Udvardi Erzsébet, Kossuth-díjas festőművész, Badacsonytomaj lakója volt. Az ő általa alkotott oltárkép (amelyen első királyunk felajánlja országát és koronáját Szűz Máriának) a kápolna ékessége.

Megtekintése előzetes megbeszélés alapján: Nagy László +36 (30) 447 0904

Badacsonytomaji Szent Donát-kápolna

Szent Donát kápolna
Szent Donát-kápolna, Badacsonytomaj (forrás: http://miserend.hu)

A múlt század második felében, neogót stílusban épült a szőlőhegyek oltalmazója, arezzói Szent Donát tiszteletére, a Donát-kápolna.

A kápolnát badacsonyi bazaltkőből Laczkovicz Antal építette, oltárnak carrarai fehér márványt rendelt.

A kápolnában levő, Szent Donátot ábrázoló festményt von Kleiner egykori müncheni akadémiai festő készítette. A kápolna altemplomában neves badacsonyi és Badacsonyhoz kötődő személyiségek vannak eltemetve, köztük korábbi plébánosok, egyetemi tanárok, valamint maga a kápolna építtetője, Laczkovicz, illetve felesége is.

A kápolnában nyáron rendszeresen tartanak istentiszteletet, a badacsonytomaji plébániához tartozik.

Badacsonyban a Római út és a Kápolna utca sarkán áll.

Badacsonyi Szent Anna kápolna

Szent Anna kápolna, Badacsony
Szent Anna kápolna, Badacsony (forrás: https://www.utazzitthon.hu/)

A kápolna alapkövét 1789. november 9-én rakta le Parraghy Imre szentbékkállai plébános. Építtetője az a Szentgyörgyi Horváth Zsigmond Vas megyei és balatonfüredi földbirtokos volt, akinek a nevéhez fűződik az 1825-ben megrendezett első Anna-bál. Az 1800-as évek közepétől a Kisfaludy-, később 1945-ig az Ányos-család tagjai gondozták. 1884-ben alakították ki a – nem látogatható – kriptát, ahol az említett két család tagjai és helybéli lakosok nyugszanak. 1929-ben a kápolnát az Ányos-család felújíttatta. Érdekesége, hogy egy-egy pad a kápolna hajójának jobb és bal oldalán a hajóval párhuzamosan található, így a hívek a szentmise közben egymással szemben helyezkednek el.

Napjainkban Anna-naphoz, a kápolna búcsúnapjához legközelebb eső szombaton délután tartanak benne istentiszteletet. A kápolna a badacsonytomaji plébániához tartozik.

A kegyhelyet a Római útról nyíló, a hegy felé vezető kis utcában találjuk, a Szürkebarát, a Rizling és a Kéknyelű utcák környékén. Autóval, kerékpárral és gyalogosan is könnyen megközelíthető.

II. János Pál papa emlékhely

Badacsony látnivalók: II. János Pál Pápa Emlékhely
II. János Pál Pápa Emlékhely Badacsonytomaj (forrás: https://www.utazzitthon.hu)

A Badacsony keleti oldalán a volt pálos kolostor közelében áldották eg 2008.március 30-án a II. János Pál papa emlékhelyet.  Az emlékhely festménye Udvardi Erzsébet Kossuth-díjas festőművész alkotása.

Mivel az emlékhely turistaút mellett található gépkocsival nem lehet megközelíteni.

Badacsony látnivalók: bővelkedik benne és egész évben várják a látogatókat a legkülönfélébb programokra és már a pincék között is több egész évben nyitva tart.

Egész évben látogathatók a Badacsony-hegyet keresztül-kasul szövő különféle túraútvonalak, tanösvények, kilátók és magaslati pontok is. Érdemes nemcsak a nyári szezonban, de tavasszal és főleg ősszel is kirándulni a gyönyörű színekben pompázó Balaton-felvidéki tájegységen.

Badacsony, Kisfaludy kilátó:

Címlapkép: Badacsony látnivalók (forrás: https://hu.pinterest.com)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom