Badacsony programok 2024

Badacsony programok 2024! Milyen programok várhatóak  Badacsonyban 2024-ben?

Az alábbi rendezvények várhatóak (Badacsony programok 2024-ben):

Bortriatlon

Badacsony Bortriatlon
Badacsony Bortriatlon (forrás: https://www.programturizmus.hu)

Ez a rendezvénysorozat a badacsonyi borászok összefogásának eredménye, melynek keretében 3 bortúrával, 3 hónap 3 hétvégéjén várják az érdeklődőket.

  1. állomás – Szürkebarát Bortúra (májusban)
  2. állomás – Kéknyelű Virágzás Ünnepe (június vége felé)
  3. állomás – Rizling Vakáció (október eleje)

A rendezvények ideje alatt a pincékben borkóstolókkal és kulturális programokkal várják a látogatókat.

Pünkösdi eljegyzés

Badacsony Pünkösdi eljegyzés
Badacsony Pünkösdi eljegyzés (forrás: https://www.programturizmus.hu)

A korábbi évek szokásaihoz híven Pünkösd vasárnap ismét a Rózsakőhöz várják a szerelmes párokat. Itt jegyezhetik el egymást és a vendégeikkel koccinthatnak az erre az alkalomra készített Eljegyzések borával. Túl azon, hogy egy romantikus ünnep, borkóstolóval egybekötött családi program is, ahol régi hagyományok, népszokások kelnek ismét életre.

Badacsony programok 2024 – Mi várható nyáron?

Badacsony Bor7

Badacsony programok

A Balaton-felvidék egyik legszebb fekvésű területe Badacsony, hazánk egyik legrégebbi és legnagyobb fehérbor-termelő vidéke, a balatoni borok fellegvára. Hiszen a vulkanikus talajról származó badacsonyi boroknak egyedi karakterük van, ezért is van, hogy a Badacsony borát az istenek nektárjának nevezik. Ezt bizonyítják a környék leghíresebb borászatai évről-évre július utolsó két hetében Badacsony központjában a Dísz téren. A helyi hagyományos és modern ételeket, gasztronómiai élményeket könnyűzenei programok teszik teljessé.

Rózsakő Fesztivál

Badacsony Rőzsakő fesztivál
Badacsony Rőzsakő fesztivál (forrás: https://www.programturizmus.hu)

Szintén a Dísz téren várható augusztus közepén a Rózsakő Fesztivál. A szórakoztató eseményeken, koncerteken, sztárfellépőkön kívül a korábbi években gazdag állandó programok is várják a vendégeket: bortúra nosztalgia terepjáróval, városnéző kisvonat, régiójáró busz, kulturális lehetőségek úgy, mint Egry festményritkaságok, Szegedy Róza és Kisfaludy Sándor életét bemutató múzeum. A gyerekeket és a vállalkozó szellemű felnőtteket a rendezvény ideje alatt élménypark várja.

Badacsonyi Fényvarázs és Tűzijáték

Badacsonyi Fényvarázs és Tüzijáték
Badacsonyi Fényvarázs és Tüzijáték (forrás: https://www.balatontipp.hu)

Az előző évek gyakorlatát követve augusztus 19-én az Államalapítás ünnepe előtt várható egy igazán látványos vízi parádé és az ország egyik legszebb vitorlás felvonulása. Ilyenkor rengeteg fényben pompázó hajó halad el a szemünk előtt, melyek csodálatos látványt nyújtanak.

Impozáns látványelemekkel megtervezett rendezvény, mintegy 40-50 feldíszített vitorlás kivonulása a Badacsony  és Badacsonyörs közötti vízterületre, közben a mólón zenei műsorok, majd este 22.00 órakor zenés tűzijáték, melyet követően a kivilágított vitorlások bevonulása a kikötőbe.

Dűlőre futás

Badacsony Dűlőre Futás
Badacsony Dűlőre Futás (forrás: http://www.futanet.hu)

Jótékonysági futás a Badacsony lankáin. A 12 km-es távot egyéni indulóként, vagy váltóban is lehet teljesíteni. A futás jellemzően augusztus 3. hetében várható. A nevezési díjakból befolyt összeget pedig az adott évben megjelölt szervezeteknek ajánlják fel.

Badacsony programok 2024 – Őszi lehetőségek

Badacsonyi szüret

Badacsonyi szüret
Badacsonyi szüret (forrás: http://balaton.varosom.hu)

Hazánk nagy jelentőségű borvidékeinek, a szeptemberi szüreti mulatságok egyik kiemelkedő őszi programja a Badacsony borvidék szeptemberi ünnepe, a Badacsonyi Szüret.

A Badacsonyi Szüret színvonalas programjai közepette a látogatók betekintést nyerhetnek a vidék borkészítésének történetébe, valamint a térség gasztronómiai hagyományaiba. Az ünnep főmomentuma az ország talán leghosszabb és legszínesebb szüreti felvonulása, melynek forgatagában bemutatkoznak a helyi néptánc együttesek, fúvószenekarok, lovasok. A Badacsonyi Szüret látványos felvonulása Badacsonytomajról indul a 71-es főúton keresztül Badacsonyig.

Márton napi vigasság

Badacsony Márton napi vigasság
Badacsony Márton napi vigasság (forrás: https://napok.4t.hu)

Novemberben a Márton naphoz legközelebbi szombat délután tartják Badacsonytomajon a bazalttemplom előtti téren. A délután folyamán hagyományosan megáldják az újborokat és a kóstolóhoz csapra verik a helyi boros gazdák által összeadott bort tartalmazó hordót. Az újbor mellett a hagyományokhoz híven lesz házi libazsíros kenyér, pogácsa és must is és természetesen a tökfaragó verseny sem maradhat el!

Összeröffenés

Badacsony Összeröffenés
Badacsony Összeröffenés (forrás: https://balaton.info)

November vége felé rendezik meg Badacsonytomajon a látványos disznóvágást. Ennek keretében disznótoros ételkészítő versenyen vehetnek részt csapatok, baráti társaságok vagy egyesületek egyaránt. A téli Balaton egyik kiváló gasztronómiai eseménye.

Badacsony programok további információk, dátumok:

https://www.programturizmus.hu/ajanlat-badacsonyi-programok.html

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom