Badacsony programok 2025

Badacsony programok 2025! Milyen programok várhatóak  Badacsonyban 2025-ben?

Az alábbi rendezvények várhatóak (Badacsony programok 2025-ben):

Bortriatlon

Badacsony Bortriatlon
Badacsony Bortriatlon (forrás: https://www.programturizmus.hu)

Ez a rendezvénysorozat a badacsonyi borászok összefogásának eredménye, melynek keretében 3 bortúrával, 3 hónap 3 hétvégéjén várják az érdeklődőket.

3 állomás:

  1. Szürkebarát Bortúra (májusban)
  2. Kéknyelű Virágzás Ünnepe (június vége felé)
  3. Rizling Vakáció (október eleje)

A rendezvények ideje alatt a pincékben borkóstolókkal és kulturális programokkal várják a látogatókat.

Pünkösdi eljegyzés

Badacsony Pünkösdi eljegyzés
Badacsony Pünkösdi eljegyzés (forrás: https://www.programturizmus.hu)

A korábbi évek szokásaihoz híven Pünkösd vasárnap ismét a Rózsakőhöz várják a szerelmes párokat. ❤️ Itt jegyezhetik el egymást és a vendégeikkel koccinthatnak az erre az alkalomra készített Eljegyzések borával. Túl azon, hogy egy romantikus ünnep, borkóstolóval egybekötött családi program is, ahol régi hagyományok, népszokások kelnek ismét életre. Érdemes ellátogatni, mert ilyet nem láthatunk minden faluban!

Badacsony Bor7

Badacsony programok

Badacsony hazánk egyik legrégebbi és legnagyobb fehérbor-termelő vidéke, a balatoni borok fellegvára. Hiszen a vulkanikus talajról származó badacsonyi boroknak egyedi karakterük van, ezért is van, hogy a Badacsony borát az istenek nektárjának is nevezik. Ezt bizonyítják a környék leghíresebb borászatai évről-évre július utolsó két hetében Badacsony központjában a Dísz téren. A helyi hagyományos és modern ételeket, gasztronómiai élményeket könnyűzenei programok teszik teljessé. Idén rendhagyó módon július 30 és augusztus 23. között kerül megrendezésre a neves esemény.

Rózsakő Fesztivál

Badacsony Rőzsakő fesztivál
Badacsony Rőzsakő fesztivál (forrás: https://www.programturizmus.hu)

Szintén a Dísz téren várható tizenharmadik alkalommal augusztus közepén a Rózsakő Fesztivál. A szórakoztató eseményeken, koncerteken, sztárfellépőkön kívül a korábbi években gazdag állandó programok is várja a Vendégeket: bortúra nosztalgia terepjáróval, városnéző kisvonat, régiójáró busz, kulturális lehetőségek úgy, mint Egry festményritkaságok, Szegedy Róza és Kisfaludy Sándor életét bemutató múzeum. A gyerekeket és a vállalkozó szellemű felnőtteket a rendezvény ideje alatt élménypark is várja.

Badacsonyi Fényvarázs és Tűzijáték

Badacsonyi Fényvarázs és Tüzijáték
Badacsonyi Fényvarázs és Tüzijáték (forrás: https://www.balatontipp.hu)

Az előző évek gyakorlatát követve augusztus 19-én az Államalapítás ünnepe előtt várható egy igazán látványos vízi parádé és az ország egyik legszebb vitorlás felvonulása. Ilyenkor rengeteg fényben pompázó hajó halad el a szemünk előtt, melyek csodálatos látványt nyújtanak.

Impozáns látványelemekkel megtervezett rendezvény, mintegy 40-50 feldíszített vitorlás kivonulása a Badacsony  és Badacsonyörs közötti vízterületre, közben a mólón zenei műsorok, majd este 22.00 órakor zenés tűzijáték, melyet követően a kivilágított vitorlások bevonulása a kikötőbe.

Dűlőre futás

Badacsony Dűlőre Futás
Badacsony Dűlőre Futás (forrás: http://www.futanet.hu)

Jótékonysági futás a Badacsony lankáin. A 12 km-es távot egyéni indulóként, vagy váltóban is lehet teljesíteni. A futás augusztus 3. hetében várható. A nevezési díjakból befolyt összeget az adott évben megjelölt szervezeteknek ajánlják fel.

Badacsonyi szüret

Badacsonyi szüret
Badacsonyi szüret (forrás: http://balaton.varosom.hu)

Hazánk nagy jelentőségű borvidékeinek, a szeptemberi szüreti mulatságok egyik kiemelkedő őszi programja a Badacsony borvidék szeptemberi ünnepe, a Badacsonyi Szüret.

A Badacsonyi Szüret színvonalas programjai közepette a látogatók betekintést nyerhetnek a vidék borkészítésének történetébe, valamint a térség gasztronómiai hagyományaiba. Az ünnep főmomentuma az ország talán leghosszabb és legszínesebb szüreti felvonulása, melynek forgatagában bemutatkoznak a helyi néptánc együttesek, fúvószenekarok, lovasok. A Badacsonyi Szüret látványos felvonulása Badacsonytomajról indul a 71-es főúton keresztül Badacsonyig.

Márton napi vigasság

Badacsony Márton napi vigasság
Badacsony Márton napi vigasság (forrás: https://napok.4t.hu)

Novemberben a Márton naphoz legközelebbi szombat délután tartják Badacsonytomajon a bazalttemplom előtti téren. A délután folyamán hagyományosan megáldják az újborokat és a kóstolóhoz csapra verik a helyi boros gazdák által összeadott bort tartalmazó hordót. Az újbor mellett a hagyományokhoz híven lesz házi libazsíros kenyér, pogácsa és must is. A tökfaragó verseny sem maradhat el!

Összeröffenés

Badacsony Összeröffenés
Badacsony Összeröffenés (forrás: https://balaton.info)

November vége felé rendezik meg Badacsonytomajon a látványos disznóvágást. Ennek keretében disznótoros ételkészítő versenyen vehetnek részt csapatok, baráti társaságok, egyesületek. A téli Balaton egyik kiváló gasztronómiai eseménye.

Badacsony:

Badacsony programok további információk, dátumok:

https://www.programturizmus.hu/ajanlat-badacsonyi-programok.html

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom