Badacsony túra

Ha Badacsony: túra is! A bort és kirándulást kedvelők körében is igen népszerű hely Badacsony. Nemcsak a finom bort kedvelők számára, hanem a természetet, kikapcsolódást keresők számára is. A Badacsony hegyen rengeteg különböző nehézségű túra útvonal, tanösvény található, melyek között mindenki megtalálja a számára megfelelőt. Van rövidebb tanösvény, és hosszabb, nehezebb útvonalú is. Bármelyiket válasszuk is páratlan élményekkel gazdagodunk!

A túra útvonalak ölelésében, sok látnivaló, természeti kincs és gyönyörű panoráma várja a kitartó turistát. Az utak mentén számos magaslati pont, kilátóhely és kilátó kínája a jobbnál jobb helyeket a páratlan panorámának. Mely a Balaton lágyan hullámzó kékes vize mellett bepillantást enged a Balaton-Felvidék lankás vidékére is.

A legnépszerűbb kirándulóhelyek a Badacsony vulkanikus hegyén:

Rózsakő

A Rózsakő a Kisfaludy-ház melletti lépcsősor tetején található hatalmas asztalszerű bazaltkő. Mely valamikor régen gurulhatott le a hegy oldaláról. A kő nevét Szegedy Rózáról kapta, aki a néphagyomány szerint férjével Kisfaludy Sándorral a költővel szívesen üldögélt ezen a kövön, a Balaton szépségében gyönyörködve.

Bujdosók lépcsője

A Bujdosók lépcsője igazi kihívás a turistáknak, de ha eljutnak a tördemici kilátóig csodálatos panorámában gyönyörködhetnek. A Bujdosók lépcsője az Országos Kék Túra útvonalán található, összesen 464 lépcsőfok fáradságos leküzdése után juthatunk el a hegy tetejére. A lépcsőt természetes, megmunkálatlan bazaltkockákból 1936-ban  építették. A lépcsősor mellett több helyen is találunk kiépített pihenőhelyeket, melyek híres kurucok nevét viselik (Bercsényi Miklós, Mikes Kelemen, Cinka Panna). A lépcsősor a Czinka Panna pihenőjénél egy esőbeállónál ér véget.

Badacsony túra kilátóhelyei

Ranolder kereszt

A keresztet Ranolder János veszprémi püspök állíttatta Badacsony 400 méter magas déli peremére, a Harangozó Börc sziklája fölé 1857. szeptemberében. A néphagyomány szerint a püspök annyira varázslatosnak tartotta a helyet és az innen nyíló kilátást, hogy uradalmai kormányzójának meghagyta, a Badacsony-hegy tetejére állíttasson egy óriási keresztet, hogy az ide látogatóknak eszébe jusson, ilyen csodát csak az Isten tud alkotni. A néphagyomány szerint az óriási kőtömböket 40 pár bivallyal vontatták fel. A Harangozó-börc kinyúló sziklája nevét arról kapta, hogy a szikla kalapácsütésre a harangéhoz hasonlatos hangot hallat.

A kereszt napelemmel működtetve éjszakánként világítótoronyként fénylik a sötét badacsonyi éjszakában. A hatalmas alkotás nemcsak a környék, de hazánk egyik legismertebb keresztje is.

Rodostó turistaház

A Badacsony nyugati, Szigligetre néző oldalán 1936-ban épült a Rodostó nevű turistaház. Nevét a Márvány-tenger partján álló török településről (ma Tekirdag) kapta, ahol  II. Rákóczi Ferenc és hű társai töltötték emigrációjuk hosszú éveit. Teraszáról páratlan és lenyűgöző kilátás nyílik a Balatonra, a szemben lévő Fonyódra és a Tapolcai-medencére.

Tördemici kilátóhely

A hegy tetején lévő tördemici kilátópontból a közeli bazaltorgonás hegyoldal pincéire, a szigligeti várromokra és a tanúhegyekre nyílik kilátás. Épített kilátó itt nincs, azért a közeli Kisfaludy kilátóig kell sétálni.

Kisfaludy kilátó

A Kisfaludy-kilátó a Balaton legmagasabb kilátója. 2011-ben épült a hegy 437 méteres magassági pontjánál. A 18 méter magas kilátó erkélyéről a Tapolcai-medencében és a környező hegyek látványában gyönyörködhetünk.

Az útvonalakat keresztül-kasul szelik a bazalt tömbök, bazalt kőfolyások, melyek mind a vulkáni tevékenységek maradványai. A Badacsony hegyen működött Magyarország legnagyobb bazaltkő bányája.

A hegyet pókhálószerűen beszövik a turistaútvonalak.

Badacsony túra Országos kéktúra szakasza

Az Országos kék túra útvonala is áthalad a Badacsony hegyen. A 6-os számú szakasz 41 km hosszúságú, a Balaton felvidéken halad át Badacsonytördemic és Nagyvázsony között.

Az itteni szakasz (Badacsonytördemic-Szigliget vá. – Badacsonytördemic – Rodostó-ház – Bujdosók lépcsője – Ranolder kereszt – Egry József kilátóhely – Hertelendy- emlék – Kisfaludy-kilátó – Köbölkút – Gulács – Káptalantóti) közel 11 km.

Akár egész napos vagy 2-3 órás túrát választunk, a végén jól fog esni a hegyen található pincék valamelyikében kipihenni a túrázás fáradalmait.

Egyénileg, de akár szervezett formában is nekivághatunk a hegynek. További infók itt: https://www.badacsony.com/turak/ vagy a túravezetőnél Árvai Gábornál a +36 70 264 5919-es telefonszámon.

Érdemes a környéket is felfedezni, a Szent György-hegy és a környező vidék is számos túraútvonallal és gyönyörű természeti látnivalókkal hívogat. A kirándulásainkat felfűzhetjük a magaslati pontok, kilátók köré is, akkor pedig mesebeli élményben lesz részünk. Bakancsot fel!

Címlapkép: Badacsony túra (forrás: https://welovebalaton.hu)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom