Badacsony vulkán

A Badacsony vulkán, illetve vulkanikus tevékenység eredményeként létrejött tanúhegy. A Balaton-felvidéken mintegy nyolcmillió éve kezdődött a bazaltos vulkáni működés, ekkor alakult ki Tihany több központból álló, különleges vulkáni együttese, valamint a Hegyestű tűzhányója.

A több mint kétmillió évvel később újrainduló vulkáni működés aztán egyre több helyen hozott létre kisebb-nagyobb bazaltvulkánt (például az eredeti formáját máig őrző Kab-hegy pajzsvulkánja, a távolabbi Ság-hegy vagy a Balaton partján lágyan megbújó kis vulkáni halmokból álló Szigliget), és az ismétlődő aktív vulkáni fázisok során egy kiterjedt vulkáni mező jött létre.

Badacsony vulkanikus terület

A Tapolcai-medence éppúgy része a Bakony-Balaton-felvidéki Vulkáni Területnek, mint a Káli-medence. E Badacsony vulkán-i mezőn kb. 2,5 millió éve történtek az utolsó kitörések, melyek során létrejött a Kapolcs melletti Bondoró-hegy és a tőle délnyugatra lévő Szentbékkálla mögött megbúvó  Füzes-tó salakkúp.

Balaton-felvidéken már hosszú idő, kb. 2,5 millió év telt el a legutolsó kitörések óta, szóval a tudomány jelenlegi állása szerint ezen a területen nem várható vulkánkitörés. Érdemes túrázni a környéken. A túraútvonalak, tanösvények számos magaslati pontot, kilátót érintenek, melyekről csodálatos kilátás nyílik a Balaton-Felvidék tanúhegyeire is.

Badacsony vulkán kiállítások

E vulkanikus tevékenységeknek a kiállítási helyei Tihanyban a Levendula Házban, illetve Monoszlón a Hegyestű Geológiai Bemutatóhelyen látogathatóak. A Balaton-felvidék egyik legérdekesebb hegye a Zánkától északra, a Monoszló mellett emelkedő 338 m magas Hegyestű, amely egyrészt pazar vulkáni geológiai bemutatóhely, másrészt kiváló kilátóhelye a környéknek. Gyereknek és felnőttnek is igazi különlegesség a vulkanikus hegy maradványa, melynek felét bányászat során hordták el. Sétát lehet tenni az egykori kráterben és a hegyre turistaösvényen lehet felmenni, melyről csodálatos panoráma nyílik a látogatók elé.

https://www.bfnp.hu/hu/levendula-haz-latogatokozpont-tihany

https://www.bfnp.hu/hu/hegyestu-geologiai-bemutatohely-monoszlo

Címlapkép: Badacsonyi vulkán (forrás: https://ilovebalaton.blog.hu)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom