Badacsony

Badacsony a legnagyobb, legszebb tanúhegy a Tapolcai-medence tanúhegyei közül. Kiemelkedik a tájból, látványa fennséges, lenyűgöző a többiek mellett. E hegyek közé ékelődik be a badacsonyi borvidék, melynek gyöngyöző, tüzes nedűjét az ország határain túl is ismerik.

Nagy népszerűségnek örvend a környék és egyre inkább ismert a turisták számára. Hiszen együtt van itt minden, ami a felejthetetlen, tartalmas időtöltéshez kell: Balaton, bor, látnivalók, kirándulási lehetőségek. Már nemcsak nyári szezonban, évközben is egyre többen keresik fel. A kirándulás szerelmesei bármely évszakban látogathatják. A Badacsony-hegyet keresztül-kasul behálózó túraútvonalak, tanösvények számos lehetőséget kínálnak. A magaslati pontok, kilátóhelyek és kilátók pedig varázslatos látványt kínálnak egész évben. Érdemes akár egyénileg, akár szervezetten felkeresni.

Badacsony – szőlő, borászat, bor

Legismertebb látnivalói természetesen a szőlők és a borászatok. A környéken a szőlőtermesztés és borkészítés több mint 2000 éves hagyománnyal bír, az első tőkéket már a kelták, majd a rómaiak telepítették. A badacsonyi bor különleges zamatát az egykori vulkánokból itt maradt, lepusztult bazaltkúpok talaja és a kedvező lejtésű, napsütéses hegyoldal adja meg.

Badacsony borászat bor

A badacsonyi időjárás, egyedi, meghatározó a borok szempontjából is. A szőlők a bazaltsáv szélétől szinte egészen a Balatonig húzódnak. Badacsonyban kihagyhatatlan, kötelező program a borkóstolás. Erre számos lehetőségünk van, hiszen a központban is kínálják a varázslatos nedűket, de a Kisfaludy Sándor úton – a hegyre felmenet – egymást érik a borozók, borospincék. Érdemes betérni és a táj szépségében gyönyörködve ismerkedni a vidék jellegzetes, zamatos boraival.

Badacsony – Balaton

A város strand tekintetében is jó választás. Ugyanis központi helyen, nagyon jó vízminőségű, különböző szolgáltatásokat nyújtó 2 strand is látogatható. Melyek mindegyike számos szolgáltatásokat is kínál. Kenu- és kajak bérlésére, illetve vízi túra bejárásra a Badacsonyládbihegyi Ökoturisztikai Látogatóközpontban van lehetőség. A strandoláson és a borozáson túl, pedig érdemes Badacsony nevezetességeit is felkeresni.

Mindezekhez javasolt a badacsonyi régiós kártyát is igénybe venni, hiszen ennek használatával 60 elfogadóhelyen különböző mértékű – akár 30%-os – kedvezményben is részesülni lehet a belépők árából.

A badacsonyi régiós kártya a badacsonyi szállás adóktól igényelhető, ingyenes.

https://www.badacsony.com/badacsony_regio/badacsony-regios-kartya/

Jöjjünk akár gyerekkel, vagy gyerek nélkül Badacsonyban senki nem fog unatkozni.

Az elmúlt években vetődött fel és nem tűnik megvalósíthatatlannak, az egész évben minőségi szolgáltatókkal „nyitva tartó” Balaton ötlete. A fejlődés már elindult, hiszen sokan álltak a kezdeményezés mellé, akiknek fontos, hogy Badacsony ne csak a nyári hónapokban legyen kedvelt uticél, hiszen a badacsonyi régió télen-nyáron gyönyörű!

http://www.badacsony.hu

Címlapkép: Badacsonyi fotó (forrás: https://csodalatosbalaton.hu)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom