Badacsonyi kéknyelű

A Badacsonyi kéknyelű egy ősi magyar szőlőfajta, ami kimondottan csak Badacsonyi borvidéken és a Balaton-felvidéken lelhető fel. Eredete nem pontosan ismert, de itthon őshonosnak, és tipikusan badacsonyi fajtának tekinthető. Nevét kékes levélnyeléről és -erezetéről kapta. Nem egy hálás növény, apró szemű bogyókat hoz, nem terem bőségesen és mindenféle külső hatásra fokozottan érzékeny is.

A kéknyelűvel kapcsolatban fontos, hogy ez a borvidék egyedülálló bazalt összetételű vulkanikus talajjal rendelkezik, mely meghatározó a kéknyelű karakterénél. Bora általában nagyon karakteres, különleges zamatú, tüzes. Ez nem meglepő, hiszen a Badacsonyi borvidék jellegzetesen testes, magas extrakt-, alkohol- és savtartalmú, hosszan eltartható, nagy érési potenciállal rendelkező borairól híres, és e kritériumoknak a Kéknyelű tökéletesen megfelel.

Badacsonyi kéknyelű is hungarikum

A fajta nevét a kékes-vöröses árnyalatú levélnyeléről kapta. A Badacsonyból származó kéknyelű őshonos magyar szőlőfajta 2013-ban került be a hungarikumok közé. Napjainkra már több, mint 40 hektáron termesztik.

Mivel csak női virágzatot hoz, termékenyülése bizonytalan, tőkéi mellé más fajtákat is telepíteni kell. Mivel a többi hímnős szőlőfajtával ellentétben a kéknyelű porzószőlő telepítését igényli, önmagában képtelen szaporodni. A kéknyelű tőkék mellé más fajtákat, főképp Budai zöldet, vagy Rózsakő fajtát – a Kéknyelű és a Budai keresztezésével előállított hibridet – telepítenek. E nemes feladat, azaz a Kéknyelű beporzásának elvégzésén túl, mindkét porzó szőlőfajta önálló borként is megjelenik egyre több pincészet kínálatában.

Badacsonyi kéknyelű a borvidék jellegzetes bora

A Kéknyelű a Badacsonyi borvidék bora, melyet leginkább helyben érdemes megismerni, ha lehet, a hegy valamelyik bazalttömbjéről lábat lógatva, vagy valamelyik hűvös szőlőlugasban vagy pincében kortyolgatva.

Ez a bor is – mint ahogy egyelőre majdnem minden fajtabor vagy bortípus itthon – számos verzióban készül. Éppen ezért, ahány borász, annyi stílus.

A Kéknyelű – éppen egyediségének köszönhetően – nem igényel különösebb borászati eljárást, a szőlőt bogyózzák, zúzzák, majd préselik, koracél tartályban erjesztik, ezt követően legalább 6-8 hónapos hordós érlelés következik. Ma már reduktív technológiával készült változatai is jelen vannak a piacon, hiszen bora fiatalon is kellemes, de igazi élményt csak sok éves érlelés után nyújt. Jégbort is készítettek már a Kéknyelű fajtából, illetve késői szüretből is palackoznak.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Kéknyelű

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom