Badacsonyi muskotály

A Badacsonyi muskotály a Balaton felvidéken és a Badacsony környékén ismert fajta. A muskotály ősrégi szőlőfajta, amely különféle változatokban terjedt el – mint például az ottonel és a sárga muskotály – és csemegeszőlőként is nagyon kedvelt.

Badacsonyi muskotály eredete

A sárga muskotály (muscat lunel) Ázsiából származó fajta, talán a legrégibb időktől megtalálható szőlő a Kárpát-medencében, egyes források szerint már a rómaiak idejében is termeszthették. Tokaj-Hegyalja, Mátraalja és Balatonboglár környékén a legnépszerűbb. Tokaj-Hegyalján egyre több termelő telepíti, nagyobb teret engedve neki. Régebben Badacsonyban is ismert volt, azonban ma inkább az Ottonel Muskotály a jellemző arrafelé.

Az Ottonel Muskotály, vagy más néven Muscat Ottonel a muskotályos fajták egyik képviselője.

Bár nevük hasonlóan cseng, a Muscat Ottonel nem azonos a Muscat Lunel fajtával. Utóbbi ugyanis a Sárgamuskotály fajta, melynek eredete feltehetőleg a rómaiakig vezethető vissza. A Muscat Ottonel fajta azonban egy későbbi francia nemesítés a XIX. századból. Hazánkban főleg Badacsonyban, illetve a Mátrán lelt otthonra. Borát általában frissen, a szüret utáni évben érdemes fogyasztani, illatára az intenzív parfümös (narancsvirág) illat jellemző.

A Badacsony borvidéken ez a badacsonyi muskotály alapanyaga.

Badacsonyi muskotály fő jellegzetességei

Termőhelyre nézve a Muscat Ottonel nem igényel különleges adottságokat, viszont karakteresebb, elsősorban vulkanikus területeken jóval több rétegű, összetettebb, mélyebb ásványosabb ízeket ad, mint máshol.

Gondos figyelmet igényel. Már a metszésnél ügyelni kell arra, hogy ne terheljük meg túlságosan a tőkét, mert akkor az illat- és zamatanyagok nagyon legyengülnek. A szüret időpontjára különösen érzékeny, ezért fontos a szüret időpontjának megválasztása, majd a kezelés. Lassan nő. Vesszői vékonyak, elterülők. Közepesen terem. A fürtje kicsi vagy középnagy, hengeres, közepesen tömött. Korai érésű, közepes bogyójú, középvastag héjú, kellemes muskotályos ízű.

Bora általában lágy, nagyon illatos és zamatanyagban gazdag. Magyarországon szinte mindegyik borvidékünkön megtalálható. Az egyetlen fajta, amelynek illata kierjedt bor formájában is félreismerhetetlenül a friss szőlő illata. 

Mint az egyik legnépszerűbb kiegészítő fajta, szinte minden termelőnél találkozhatunk vele Badacsony környékén. Érdemes a boros pincékben az ebből a fajtából készített nedűket is megkóstolni.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Muskotály

Címlapkép: Bagolykő Ottonel Muskotály 2018 (forrás: http://demijohn.hu)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom