Badacsonyörs

Badacsonyörs közigazgatásilag Badacsonytomajhoz tartozó településrész. A 71-es számú főút mentén, a Balaton északi partjának nyugati részén, a Badacsony hegy lábánál található.

Badacsonyörs története

Az Örs helynév valószínűleg törzs vagy egy személynévből keletkezett.

A hosszan elnyúló Örsi hegy lejtőin fekvő település egy XIII. századi oklevélben szerepel először. Szőlősörs neve viszonylag későn, csak az 1500-as években bukkant fel, miután már a nemesek lakta Nagyörs (Boldogasszonyörs), Kisörssel együtt a régi Örs területéből.

A középkorban Szőlősörs a jobbágyok, Kisörs pedig nemesek lakta falu. Feltehető, hogy a XVII. század folyamán Szőlősörs egyesült a szomszédos Kisörssel, amely szintén szőlősterület és az Esterházyak birtoka volt. Az ősibb – és rangosabb – Kisörs maradt meg aztán az egyesült települések neveként.

A XIX. században nyugalmasabb idők köszöntöttek Kisörsre is. Ennek jegyében épült 1816-ban Páduai Szent Antalról elnevezett kápolnája. Kisörshegy 1904-ben megkapta a hegyközség címet. 1949-ben a Badacsonytomajhoz tartozó Kisörsszőlőhegy nevét a belügyminiszter Badacsonyörsre változtatta.

1905 és 1910 között kezdte el telepíteni a hegy déli oldalán dr. Folly Gyula orvos a róla elnevezett arborétumot, amely Örs egyik nevezetessége. Mindenképpen érdemes ellátogatni a növénykertbe, mely úgy hirdeti magát, hogy „a Balaton Édenkertje” – nem véletlenül. Érdekes túrákkal, tematikus programokkal várják a látogatókat egész évben.

1909. július 9-én ért ide Budapest felől az új vasútvonalon az első személyvonat. Ezzel Kisörs is bekapcsolódott az ország közlekedési hálózatába.

1931-ben szép új iskolát kapott a település, melyet 1948-ban államosítottak és a badacsonytomaji általános iskolához csatolták, de 1980-ban kihasználatlansága miatt megszüntették.

Badacsonyörs látnivalói:

Páduai Szent Antal kápolna

Badacsonyörs - Páduai Szent Antal kápolna
Badacsonyörs – Páduai Szent Antal kápolna (forrás: https://www.elmenyterkep.hu)

1816-ban Kisörsszőlőhegyen kápolnát építettek a kisörsiek, amelyet Páduai Szent Antal nevére szenteltek fel. Ekkor még toronyra és harangra nem tellett: előbbire hetven, utóbbira több, mint száz évet kellett várni.

A kápolnát Udvardi Erzsébet badacsonytomaji festőművész 1976-ban felszentelt képei, a „Szent Antal a halaknak prédikál” és a „Három királyok” díszítik.

A kápolna búcsúját Szent Antal napján (június 13.), illetve azt megelőző vagy követő vasárnap tartják, de nyáron rendszeresen van istentisztelet. A badacsonytomaji plébániához tartozik.

Megközelítése: a badacsonyörsi vasúti megállótól a Szőlő utcán felfelé kb. 100 m megtétele után, az Iskola utca elágazásánál érjük el a kápolnát.

Folly Arborétum

Badacsonyörs - Folly arborétum
Badacsonyörs – Folly arborétum (forrás: http://follyarboretum.hu)

A Folly Arborétumot több mint 100 évvel ezelőtt dr, Folly Gyula alapította. Külföldi faiskolákból rendelt példányokkal szeretett volna létrehozni egy különleges gyűjteményt. Sikerült neki! A növénykertet ma családjának negyedik generációja gondozza.

Ez az elvarázsolt hely a Balaton egyik legcsendesebb szeglete, ahol ciprusok és cédrusok között sétálva szippanthatnak a friss levegőből. A gyönyörű, több száz éves fákat felsorakoztató, közel 5 hektáron elterülő arborétum a Kisörsi-hegy déli oldalán található. A toboz formájú kilátóból csodaszép panoráma terül elénk.

Az alapító dédunokái még egy borászatot is létrehoztak a birtokon, amivel szintén egy családi hagyományt őriznek. A park fogadóépületében ezekből a borokból és házi készítésű szörpökből is kóstolhatnak, akár irányított formában is, több tételből egymás után.

Cím: Badacsonyörs, Kápolnavölgyi út 25.

http://follyarboretum.hu/

Badacsonyörs – pincészetek

Varga Pincészet

Badacsonyörs - Varga pincészet
Badacsonyörs – Varga pincészet (forrás: https://www.badacsony.com)

A Varga Pincészet Badacsonyörsön kezdte meg borászati tevékenységét 1993-ban. Azóta különböző fejlesztéseket követően az egyik legnagyobb hazai családi pincészetté nőtte ki magát. Pincészetükben lehetőséget adnak  pincelátogatásra, mely során bemutatják az érdeklődőknek a borkészítés lépéseit a szőlőfeldolgozótól kezdve a pincén át egészen a palackozóig.

Cím: Badacsonyörs, Füredi út 49.

https://www.vargabor.hu/

Csendes dűlő szőlőbirtok

Badacsonyörs, Csendes dűlő
Badacsonyörs – Csendes dűlő

A Folly Arborétumtól nem messze az Őrsi-hegy gyönyörű fekvésű szőlőlugasai közt találjuk a Csendes dűlőt. Olaszriszling, szürkebarát, kéknyelű és hárslevelű fajták termesztésével foglalkoznak. Bár ez utóbbi ne Badacsonyban keresett fajta. A szőlőbirtokon nem használnak sem műtrágyát, sem gyomírtó szereket, teljes mértékben ökológiai szőlőtermesztésre tértek át. A gyönyörű fekvésű helyen borterasszal és vendégházzal is várják a látogatókat a környék és a helyi borok felfedezésére. Érdemes ellátogatni ide, mert a teraszról páratlan kilátás nyílik Badacsonyra és a Balatonra.

Cím: Badacsonyörs, Hegyalja út 69.

Sipos Borház

Badacsonyörs Sipos Borház
Badacsonyörs – Sipos Borház

Ez a családi pincészet is régi hagyományokon alapul, ahol már több nemzedék óta foglalkoznak szőlőtermesztéssel és borkészítéssel. A 7 hektáron folyó gazdálkodás mellett vendégházat is üzemeltetnek. Különlegességük, hogy változatos programokkal – akár színházi esetékkel – is kedveskednek a hozzájuk látogatóknak. Rendszeresen tartanak borkóstolókat, mely során nemcsak az ízletes nedűkkel, de különböző érdekes történetekkel is megismertetik az érdeklődő vendégeket.

Cím: Badacsonyörs, Szőlő utca 23.

Kirándulás, túrázás

Badacsonyörs, Kirándulás, túrázás
Badacsonyörs – Kirándulás, túrázás

Ha pedig a természetben szeretnénk közelebbről is gyönyörködni, számos túraútvonal közül válogathatunk. Többféle magaslati pont és kilátóhely, kilátó is felfűzhető a túraútvonalakra és a nehézségi szintet is magunk választhatjuk meg. Akár egyénileg, akár szervezett túra is rendelkezésünkre áll. Érdeklődni a Tourinform Irodában lehet ezekről. (Elérhetőség: 8261 Badacsonytomaj, Park utca 14. Tel: 06 87 531 013, email cím: tourinform.badacsony@gmail.com).

Címlapkép: Badacsonyörs, Kisörs – Szőlőhegy (forrás: https://www.badacsony.com)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom