Badacsonytomaj

Badacsonytomaj a Balaton északi partjának nyugati részén a 71-es főút mentén fekszik. 2004. július 1-én városi rangot kapott, és közigazgatásilag hozzá tartozik Badacsonyörs és Badacsony településrész is.  A település, Badacsonytomaj a Balaton partján kezdődik és az egyre meredekebbé váló hegy lejtőin fel az ismert bazaltorgonákig, szélmarta sziklákig folytatódik, ahol szőlők közt megbúvó présházak, nyaralók láthatók. A Badacsony hegy szintén a település területén fekszik.

Badacsonytomaj története

Badacsonytomaj és környéke már az ókorban is lakott volt. Az ásatások felszínre hozták a hegytetőn egy vaskori település leleteit, megtalálták egy kelta település maradványait. Már a kelták majd a rómaiak termesztették itt először a szőlőt, a Badacsony oldalán akkoriban is számos ültetvény volt. A település – ekkor még Tomaj,  első okleveles emléke 1313-ból való.

A középkorban lakossága megfogyatkozott, de a források szerint mindig lakott település volt. Az itt élők a halászatból, szőlő- és gyümölcstermesztésből éltek. A középkorban a Badacsony hegy déli oldalán két falu alakult ki: Tomaj és Lád, mely Badacsonylábdihegy elődje volt.

A 18. században vált kedvelt pihenőhellyé, borai egyre ismertebbé váltak és sorra épültek a pincék és borházak is. Badacsonytomaj 1911. január 1-én lett nagyközség. Az I. világháborút követően nyílt kőbánya a Badacsony hegyen és 1965-ig a bazaltbánya bezárásáig, a hegy látványa és élővilága is nagyon megsínylette a fél évszázados bányászatot.  A további károkat megelőzendő a térséget hamarosan tájvédelmi körzetté nyilvánították.

Badacsonytomaj az első írásos dokumentumokban rögzített létezésének 1000. éves évfordulóját 1997-ben ünnepelte.

Badacsonytomaj híres szülöttei, lakói

A Balaton nyugati medencéjének északi partján fekvő Badacsony látnivalókban bővelkedő kis város.  Mediterrán hangulatával, éghajlatával, gyönyörű fekvésével sok kiváló híres embernek adott ihletet az alkotáshoz. Itt élt és alkotott többek között:

  • Kisfaludy Sándor (1772-1844) költő.  Szegedy Rózához írt szerelmes verseit a Himfy szerelmei című kötetében találjuk. Egykori lakóházuk a Szegedy Róza ház, ma múzeum és borozó, ahol a Szegedy Róza receptje alapján készült ürmös bor is megkóstolható.
  • Egry József  (1883-1951) Kossuth díjas festőművész. 1928-tól haláláig élt Badacsonyban. Egykori lakóháza Badacsony központjában 1973 óta emlékmúzeum, ahol a “Balaton festőjének” alkotásaiban gyönyörködhetünk.
  • Udvardi Erzsébet (1929-2013) Kossuth díjas festőművész, szintén itt élt és alkotott. Munkásságát több templom, kápolna fala is őrzi. A Balatoni  táj, a Badacsony világa, a víz, a hegy, a tó évszakainak látványa neki is kedvelt témája volt. Emellett állandó témája a Biblia, az Ó- és Újszövetség.  Állandó kiállítása van Badacsonytomajon.
Badacsonytomaj címer
Badacsonytomaj címere

Badacsonytomaj – kirándulási, túrázási lehetőségek

Érdemes ellátogatni Badacsonyba ha a Balatonnál járunk, hogy megízleljük az “Istenek nedűjének” tartott Badacsonyi borokat. Miközben a szőlőhegy lankáiban és a csodálatos panorámában gyönyörködünk a vulkánok hegyéről. Számos pincészet várja a látogatókat és már nemcsak a nyári szezonban. Sok helyen egész éves nyitvatartással kedveskednek a vendégeknek.

A 438 méter magas Badacsony hegy a Balaton-felvidéki Nemzeti Park része. A hegy bejárásához nagy segítséget nyújt a Nemzeti Park Igazgatósága által kialakított geológiai-botanikai-zoológiai tanösvény. A hegy lejtőin a borvidék remek borait adó szőlő terem, oldalán pedig különleges földtani képződmények, bazaltorgonák láthatók. A Badacsony túrázási lehetőségeit vétek kihagyni! Itt halad el az Országos Kéktúra útvonala is, de egyéb túraútvonalak, tanösvények is behálózzák a hegyet. Érdemes a kilátókat, kilátóhelyeket is útba ejteni, hiszen varázslatos látnivalóban lehet részünk.

Ha a látottak lenyűgözően hatottak és Badacsony szerelemesei lettünk, újra és újra megismételhetjük túránkat, hiszen a hegyen körbefutó borút – hangulatos pincék és borozók sorával – felejthetetlen élményeket tartogat számunkra! Nemcsak nyáron, egész évben!

https://hu.wikipedia.org/wiki/Badacsonytomaj

Címlapkép: Badacsonytomaj (forrás: https://www.badacsony.com)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom