Balaton Badacsony

Télen-nyáron: Balaton Badacsony! Badacsony egyre népszerűbb a turisták körében, mely köszönhető annak is, hogy a nyári strandszezont követően is rengeteg programmal, látnivalóval várják az érdeklődőket és egyre több pincészet nyitja meg a kapuit egész évben a borkedvelők előtt. Éppen ezért érdemes a programokat akár ennek megfelelően is időzíteni.

A nyári jó időt követően a túrázók számára nyílnak meg lehetőségek: a kellemes, őszi időben is gyönyörű a Badacsony-hegy. Mely igazán sok érdekességet rejt és minden korosztály megtalálja a számára megfelelőt. A túraútvonalak, tanösvények, számos magaslati pontot, kilátót érintenek, ahonnan a panoráma bármely évszakban csodálatos.

Balaton Badacsony

Ha Badacsony, akkor Balaton is! Annál is inkább, mivel több strand is rendelkezésünkre áll. Ráadásul a víz Badacsonytomajon és Badacsonyban is kiváló vízminőségű. Ahol fokozatosan mélyülő, szépen kiépített partszakasszal és különböző szolgáltatásokkal várják a strandolni vágyókat. Jól megközelíthető, központi helyen találhatóak, bár a parkolás okozhat némi nehézséget nagyobb látogatottság esetén. A strandok környezete igazán rendezett, barátságos és nagyon jó elhelyezkedésű. A strandok számos szolgáltatással várják a pihenni és fürödni vágyókat a nyitva tartási időben. Délután 4-től kedvezményes belépőjegyekkel, 7 óra után pedig díjmentes belépéssel.

Kirándulóhelyek a Badacsony vulkanikus hegyén

Rózsakő

A Rózsakő a Kisfaludy-ház melletti lépcsősor tetején találjható hatalmas asztalszerű bazaltkő, mely valamikor régen gurulhatott le a hegy oldaláról. A kő nevét Szegedy Rózáról kapta, aki a mondák szerint férjével Kisfaludy Sándorral a költővel szívesen üldögélt ezen a kövön, a Balaton szépségében gyönyörködve.

Bujdosók lépcsője

Bujdosók lépcsője
Bujdosók lépcsője (forrás: https://badacsonytordemic.hu)

A Bujdosók lépcsője igazi kihívás a turistáknak, de ha eljutnak a tördemici kilátóig csodálatos panorámában gyönyörködhetnek. A Bujdosók lépcsője az Országos Kék Túra útvonalán található, összesen 464 lépcsőfok fáradságos leküzdése után juthatunk el a hegy tetejére. A lépcsőt természetes, megmunkálatlan bazaltkockákból 1936-ban  építették. A lépcsősor mellett több helyen is találunk kiépített pihenőhelyeket, melyek híres kurucok nevét viselik (Bercsényi Miklós, Mikes Kelemen, Cinka Panna). A lépcsősor a Czinka Panna pihenőjénél egy esőbeállónál ér véget.

Ranolder kereszt

Ranolder kereszt
Ranolder kereszt (forrás: https://badacsonytordemic.hu)

A keresztet Ranolder János veszprémi püspök állíttatta Badacsony 400 méter magas déli peremére, a Harangozó Börc sziklája fölé 1857. szeptemberében. A néphagyomány szerint a püspök annyira varázslatosnak tartotta a helyet és az innen nyíló kilátást, hogy uradalmai kormányzójának meghagyta, a Badacsony-hegy tetejére állíttasson egy óriási keresztet, hogy az ide látogatóknak eszébe jusson, ilyen csodát csak az Isten tud alkotni. A néphagyomány úgy tartja az óriási kőtömböket 40 pár bivallyal vontatták fel. A Harangozó-börc kinyúló sziklája nevét arról kapta, hogy a szikla kalapácsütésre a harangéhoz hasonlatos hangot hallat.

A kereszt napelemmel működtetve éjszakánként világítótoronyként fénylik a sötét badacsonyi éjszakában. A hatalmas alkotás nemcsak a környék, de hazánk egyik legismertebb keresztje is.

Rodostó turistaház

Rodostó Turistaház
Rodostó Turistaház (forrás: https://badacsonytordemic.hu)

A Badacsony nyugati, Szigligetre néző oldalán 1936-ban épült a Rodostó nevű turistaház. Nevét a Márvány-tenger partján álló török településről (ma Tekirdag) kapta, ahol  II. Rákóczi Ferenc és hű társai töltötték emigrációjuk hosszú éveit. Teraszáról páratlan és lenyűgöző kilátás nyílik a Balatonra, a szemben lévő Fonyódra és a Tapolcai-medencére.

Tördemici kilátóhely

A hegy tetején lévő tördemici kilátópontból a közeli bazaltorgonás hegyoldal pincéire, a szigligeti várromokra és a tanúhegyekre nyílik kilátás. Épített kilátó itt nincs, azért a közeli Kisfaludy kilátóig kell sétálni.

Kisfaludy kilátó

A Kisfaludy-kilátó a Balaton legmagasabb kilátója. 2011-ben épült a hegy 437 méteres magassági pontjánál. A 18 méter magas kilátó erkélyéről a Tapolcai-medencében és a környező hegyek látványában gyönyörködhetünk. A Badacsony hegy egyik legnépszerűbb, legkeresettebb kilátópontja, látnivalója, mely egész évben vonzza a turistákat, természetet kedvelőket. A kilátó egész évben díjmentesen látogatható.

Ökoturisztikai látogatóközpont

Ökoturisztikai látogatóközpont
Ökoturisztikai látogatóközpont (forrás: https://badacsonytordemic.hu)

A látogatóközpont, mely a Herczeg Ferenc strand területén található, egész évben nyitva tart. Kiállításai a Balatont és a Badacsonyt mutatják be, a látogatók megismerkedhetnek a környék természeti értékeivel. A bemutató terekben audiovizuális eszközök, filmek, szöveges és képi dokumentumok, valamint kiállítási tárgyak teszik teljessé az élményt. Innen indul az egyedülálló Nádi szél vízi tanösvény is, melyet bejárhatunk akár vezetővel, akár egyénileg.

Balaton Badacsony és környéke tanösvények

Tanösvények a Badacsonyon, de a Szent György hegyen és Szigligeten is vannak, melyek igazán kellemes útvonalak, akár gyerekekkel együtt is. Szervezett túrákat is vezetnek a környéken. Erről a Tourinform Irodában adnak felvilágosítást. Elérhetőségük: 8261 Badacsonytomaj, Park utca 14. Tel: 06 87 531 013, email cím: tourinform.badacsony@gmail.com.

Balaton Badacsony információk még: https://www.badacsony.com

Címlapkép: Balaton Badacsony (forrás: https://hu.pinterest.com)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom