Folly Arborétum

A Badacsony tanúhegye mellett, az Örsi-hegy oldalában fekszik az egyedülálló, népszerű kirándulási célpont a Folly Arborétum. Az 5 hektáros terület ciprus- és cédrus liget elsősorban fenyőfélék gyűjteménye, melyről csodálatos panoráma tárul a látogató elé. A Badacsony, az Örsi-hegy, az Ábrahám-hegy és a Balaton fodrozó hullámai semmihez sem fogható látványt és nyugalmat árasztanak. A gyönyörű környezetben sétálva lelki béke és nyugalom tölti el a látogatót. Ehhez pedig a pihenő padok, az étterem nyitott teraszán elhelyezett ülő alkalmatosságok mind csak hozzájárulnak.

Folly Arborétum története

Az arborétum növényeit napjainkban már a negyedik Folly generáció gondozza. Magját, a szőlők fölött meghúzódó 0,4 hektáros sziklás, köves „Öreg Arborétumot” Dr. Folly Gyula pécsi orvos (a Zsolnay család háziorvosa) telepítette. E növények gondozásával és továbbiak telepítésével, sőt az időközben államosított terület visszavásárlásával már a további generációk foglalkoztak. Napjainkban már a negyedik Folly generáció gondozza, csinosítja, alakítja folyamatosan a gyűjteményt és a környezetét. Ennek eredményeként az arborétum 2017-ben elnyerte az év ökoturisztikai tanösvénye díjat is. 


Többszázféle tűlevelű, 200 lombos fa és cserje, valamint több ezer tő évelő van az arborétumban. Sőt a kert legmagasabb pontján egy sajátos, tobozra hasonlító alakzatú kilátótoronyból élvezhető a gyönyörű balatoni panoráma. Kérésre szakvezetést is biztosítanak, ha a tájékoztató táblákon túl további információkat is szeretnénk megtudni a fenyőfélékről. A 2022-ben megújult tájékoztató táblákkal kísért sétautakon természetesen magunk is körbejárhatjuk a területet, ahol a gyerekeket játszótér is várja.

Az Arborétum szolgáltatásai

Az arborétum területén, annak szerves részeként borászat is működik, ahol főleg a környékre jellemző fehérborokkal foglalkoznak. Többek között szürkebarát, muscat ottonel, budai zöld, olaszrizling fajtákat részesítik előnyben. 2019 óta étterem is üzemel, melyben szezonális különlegességekkel, badacsonyi ízvilággal várják a vendégeket. Különálló grillteraszuk is változatos finomságokkal várja a látogatókat. Elképesztően illatos, zamatos kézműves szörpválasztékuk pedig olyan különlegességeket kínál, mint a fenyőrügyszörp vagy a gyömbérszörp, de a különböző fahéjas változatok is népszerűek.

A lépcsők és támfalak miatt a kert babakocsival teljes egészében nem, de az alsó és középső része – köszönhetően az elmúlt évek fejlesztéseinek, – látogatható. De igény esetén a sétához babahordozót is biztosítanak.

2021-ben megnyílt a Folly saját cukrászműhelye, ahol azóta helyben készült süteményekkel is várják a látogatókat.

A gyönyörűen kialakított létesítmény, csodás balatoni panorámájával, minden évszakban gyönyörű növényritkaságaival, kitűnő, helyben készült badacsonyi boraival, finom ételeivel, süteményeivel, gazdagon felszerelt, különleges játszóterével korosztálytól függetlenül kihagyhatatlan balatoni kirándulás. Az arborétum egész évben látogatható. Érdemes akár egy teljes napot is itt tölteni és a felfedezésére szánni.

http://www.top7hungary.com/legszebb-magyar-arboretumok/

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom