Irsai Olivér

Az Irsai Olivér magyar eredetű fajta, a pozsonyi fehér és csabagyöngye keresztezésével hozta létre Kocsis Pál szőlőnemesítő. A 80-as évek közepéig csak csemegeszőlőként telepítették de, azóta kedvelt borszőlővé lépett elő.

A legnagyobb Irsai Olivér területeket az Alföldön találhatjuk. Magyarország kiváló, kedvére való termőhelyeket kínál számára, de nem csak hazánkban termesztik, hanem külföldön is. Akár még Európán kívül Japánban, Kínában, Indiában, Ausztráliában is találkozhatunk Irsai Oivér ültetvényekkel.

Érdekesség, hogy az Irsai egy másik népszerű fajta a híres cserszegi fűszeres szülőjévé is vált, amikor 1960-ban a piros traminivel keresztezte Dr. Bakonyi Károly szőlőnemesítő.

Irsai Olivér fő jellemzői

Augusztus végén, szeptember első felében érik, közepesen termő, csemege- és borszőlőfajta. Nem igényes különösebben a talajra, fürtjei középnagyok. Bogyója sárga, kicsi, gömbölyű, alig hamvas, középvastag héjú. Húsa ropogós, lédús, húsos, muskotályos ízű. Fő vonzereje a könnyedsége, ami nagyban múlik a megfelelő savtartalmán, ehhez nagyon fontos a megfelelő helyre való ültetése, a helyes szüreti időpont és a borászati eljárás megválasztása.

Ha sikerül, illatos, zamatos, mindenki által könnyen megszerethető ital kerülhet a poharunkba. Első bornak is ajánlják, mivel könnyed, muskotályos, gyümölcsös, még a bort nem kedvelők számára is kellemes meglepetést okoz.

Az irsai olivérből készült borokat fiatalon célszerű elfogyasztani, mert gyorsan öregszenek, az évek során veszít üdeségéből és lendületéből is. Kellő gondossággal kezelve üdén tartható, illatossága miatt a „könnyű nyári bor” egyik legdivatosabb alapanyaga. Gyakran házasítják sauvignon blanc fajtával.

Irsai Olivér nevének története

Talán a legtöbb legenda az Irsai Olivér elnevezéséről kering. Az egyik szerint egy szegedi borkereskedő vásárolta meg, és 100 pengőért saját magáról neveztette el az új szőlőfajtát. Ez a legenda azonban hamisnak bizonyult. Az igazság az, hogy Kocsis Pálnak volt egy üzleti partnere, és egyben barátja, Irsai M. József, akinek 1930-ban fia született. A fiú az Olivér nevet kapta, a szőlőnemesítő pedig a barátja iránti tiszteletből a csöppségről nevezte el az új fajtát.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Irsai_Olivér

Címlapkép: Büttner Borászat Irsai Olivér 2018 (forrás: https://www.abovowine.com)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom