Jégbor

Már az ókori Rómában is ismert volt a jégbor, mégis a 19. századból eredeztetik igazából a születését.

Ekkor a jégborokat Európában elsősorban rajnai rizlingből készítették. Alapvető követelmény, hogy jégbor készítéséhez kiszemelt szőlőfajta vastag héjjal rendelkezzen, amely a hosszú tőkén tartás során sem tárul fel könnyen. A rajnai rizling mellett ma már lehet találkozni traminiből, muskotályos szőlőkből, sőt kékszőlőből készült jégborokkal is.

A magyar bortörvény szerint a jégbor egy olyan meghatározott termőhelyről származó bor, amelyet túléretten, megfagyottan szüretelt és préselt szőlőbogyók felhasználásával készítenek és minimum 282 g/l cukrot tartalmaz.

A jégbor szüretelése

Ennek megfelelően a szüret időpontja, – vagy hogy egyáltalán lesz-e szüret – gyakorlatilag megjósolhatatlan. Nem mindegy, hogy a szőlő meddig marad a tőkén, mert megdézsmálhatják a vadak, a madarak, a szél letörheti a fürtöket stb. Az előállítható mennyiséget pedig tovább csökkenti a szőlőszemek víztartalmának jéggé fagyása is.

A szüretelés kézzel és általában éjjel zajlik. A gépi szedés a jégborhoz Magyarországon egyáltalán nem engedélyezett. A szüretelés általában több napon át tart a szőlő területek eltérő klimatikus viszonyai miatt a szőlő területek között. Így is kockázatokat rejt, mert feldolgozás során a hőmérséklet emelkedése miatt kiolvad a szőlő, vagy nagyon hidegben megfagyhatnak a bogyók, ami a préselést lehetetleníti el.  Optimális esetben egy 0,75 literes palacknyi jégborhoz kb. 6 kiló szőlőre van szükség.

A jégbor préselése

Préselés után a mustot 1-2 napig állni hagyják, hogy megnyugodjon, utána kezdik melegíteni, hogy beinduljon az erjedés. A természetes erjesztő gombák túlélik a fagyot, így  végbemehet a spontán erjedés, viszont a nagy cukortartalom miatt mégsem indul be, ezért legtöbbször irányított erjesztésre van szükség. Létezik már gyöngyöző jégbor is, ez másoderjesztésű eljárással készül, ezért kevésbé érződik az édesség rajta.

Magyarországon a több magántermelő is foglalkozik a jégborkészítéssel. Jelenleg klimatikus és gazdálkodási adottságai miatt a Hajós-Bajai borvidék számít az autentikus „Jégbor-vidéknek”, hiszen már öt pincészet is készít itt évente jégbort, illetve a piac jelentős részét ők uralják. Ezen kívül persze a Tokaji és a Badacsonyi borvidéken is készítenek jégbort.

Általában egészséges, nemespenészt nem tartalmazó szemekből készül a jégbor, inkább friss citrusos, trópusi gyümölcsös elsődleges ízjegyek jellemzik. Ideális aperitifnek, vagy kísérő bornak kevésbé édes, például gyümölcsös desszertekhez, illetve a vörös jégborok csokihoz. Az aszúhoz hasonlóan jól harmonizál a libamájjal és a legtöbb kéksajttal.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Jégbor

Címlapkép: Borbély Családi Pincészet Olaszrizling Jégbor 2007 (forrás: https://vinoport.hu)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom