Jégbor

Már az ókori Rómában is ismert volt a jégbor, mégis a 19. századból eredeztetik igazából a születését.

Ekkor a jégborokat Európában elsősorban rajnai rizlingből készítették. Alapvető követelmény, hogy jégbor készítéséhez kiszemelt szőlőfajta vastag héjjal rendelkezzen, amely a hosszú tőkén tartás során sem tárul fel könnyen. A rajnai rizling mellett ma már lehet találkozni traminiből, muskotályos szőlőkből, sőt kékszőlőből készült jégborokkal is.

A magyar bortörvény szerint a jégbor egy olyan meghatározott termőhelyről származó bor, amelyet túléretten, megfagyottan szüretelt és préselt szőlőbogyók felhasználásával készítenek és minimum 282 g/l cukrot tartalmaz.

A jégbor szüretelése

Ennek megfelelően a szüret időpontja, – vagy hogy egyáltalán lesz-e szüret – gyakorlatilag megjósolhatatlan. Nem mindegy, hogy a szőlő meddig marad a tőkén, mert megdézsmálhatják a vadak, a madarak, a szél letörheti a fürtöket stb. Az előállítható mennyiséget pedig tovább csökkenti a szőlőszemek víztartalmának jéggé fagyása is.

A szüretelés kézzel és általában éjjel zajlik. A gépi szedés a jégborhoz Magyarországon egyáltalán nem engedélyezett. A szüretelés általában több napon át tart a szőlő területek eltérő klimatikus viszonyai miatt a szőlő területek között. Így is kockázatokat rejt, mert feldolgozás során a hőmérséklet emelkedése miatt kiolvad a szőlő, vagy nagyon hidegben megfagyhatnak a bogyók, ami a préselést lehetetleníti el.  Optimális esetben egy 0,75 literes palacknyi jégborhoz kb. 6 kiló szőlőre van szükség.

A jégbor préselése

Préselés után a mustot 1-2 napig állni hagyják, hogy megnyugodjon, utána kezdik melegíteni, hogy beinduljon az erjedés. A természetes erjesztő gombák túlélik a fagyot, így  végbemehet a spontán erjedés, viszont a nagy cukortartalom miatt mégsem indul be, ezért legtöbbször irányított erjesztésre van szükség. Létezik már gyöngyöző jégbor is, ez másoderjesztésű eljárással készül, ezért kevésbé érződik az édesség rajta.

Magyarországon több magántermelő is foglalkozik a jégborkészítéssel. Jelenleg klimatikus és gazdálkodási adottságai miatt a Hajós-Bajai borvidék számít az autentikus „Jégbor-vidéknek”, hiszen már öt pincészet is készít itt évente jégbort, illetve a piac jelentős részét ők uralják. Ezen kívül persze a Tokaji és a Badacsonyi borvidéken is készítenek jégbort.

Általában egészséges, nemespenészt nem tartalmazó szemekből készül a jégbor. Inkább friss citrusos, trópusi gyümölcsös elsődleges ízjegyek jellemzik. Ideális aperitifnek, vagy kísérő bornak kevésbé édes, például gyümölcsös desszertekhez, illetve a vörös jégborok csokihoz. Az aszúhoz hasonlóan jól harmonizál a libamájjal és a legtöbb kéksajttal.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Jégbor

Címlapkép: Borbély Családi Pincészet Olaszrizling Jégbor 2007 (forrás: https://vinoport.hu)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom