Kisfaludy kilátó

A Kisfaludy kilátó az egyik legismertebb kilátópont a Badacsony hegyen. Ha ott járunk érdemes megmászni, hiszen a kilátás páratlan: szinte a teljes Balaton-felvidék belátható és a Balaton látványa is csodálatos. A Badacsony hegyen számtalan könnyebb-nehezebb túraútvonal, tanösvény közül válogathatunk, de kétségtelen, hogy az egyik legnépszerűbb a Kisfaludy kilátóhoz vezet. Ha nagy meleg van, akkor azért esik jól az árnyas fák alatti túra, hűvösebb időben pedig felmelegszünk, mire megmásszuk a számtalan bazalt köves lépcsősort. Mert bárhonnan menjünk is, a lépcsőket nem tudjuk elkerülni! De tény, hogy a látvány kárpótol a fáradozásért.  

Útvonalak Badacsony Kisfaludy kilátó felé

Többféle útvonalon fel lehet jutni, de a legnépszerűbb a Rózsakő irányából. A Kisfaludy-ház melletti lépcsősor tetején találjuk a hatalmas asztalszerű bazaltkövet, mely valamikor régen gurulhatott le a vulkanikus hegy oldaláról. A Rózsakő nevét Szegedy Rózáról kapta, aki férjével Kisfaludy Sándorral a költővel szívesen üldögélt ezen a kövön, a Balaton szépségében gyönyörködve. Mi is ugyanúgy gyönyörködhetünk benne akár a Badacsonyi programok Pünkösdi Eljegyzés rendezvényén is, melyet itt tartanak meg minden év Pünkösd vasárnapján.

A túrát innen a piros T jelű, vagy a kék ∆ jelzésen is indíthatjuk. Mindkét esetben gyönyörű panorámás út mentén jutunk be az erdőbe. Az út hamar lépcsősoron folytatódik, mely igen meredek kaptató. Nem sokkal feljebb jobbra eltér az út a II. János Pál Pápa emlékhely felé.

A Kisfaludy kilátóhoz az összes lépcsőt meg kell mászni, majd kellemes, árnyas fák alatt folytathatjuk utunkat. A következő nagyobb elágazásnál jobbra térve már szinte a kilátónál is vagyunk, de a fák miatt szinte csak a kilátó tövében látszik, hogy már ott is vagyunk.

Kisfaludy kilátó

A napjainkban látható Kisfaludy Sándor kilátó 2011-ben épült egy korábbi – az 1960-as években épített kilátó – helyére, melynek az állapota az évek során nagyon megromlott.  A Tapolcai-medence, illetve a Badacsony tanúhegy legmagasabb, 437,4 méter tengerszint feletti magasságban elhelyezkedő pontján található. A kilátó 18 méter magas, melyre 79 lépcsőfok vezet fel. A tetejéről gyönyörű panoráma nyílik a Tapolcai-medencére, a Balaton-felvidékre és a Balatonra egyaránt. A kilátó egész évben díjtalanul látogatható.

Innen visszafelé haladva többféle túraútvonal közül válogathatunk, hiszen a hegyet pókhálószerűen szövik át a turistaútvonalak. Indulhatunk a Bujdosók lépcsője, a Ranolder kereszt, a Rodostó ház irányába, de akár az országos kék túra útvonalát követve Tapolca irányába is.

Látnivalók a Badacsony kilátó körül

Bujdosók lépcsője

A Bujdosók lépcsője fentről érkezve kevésbé megterhelő, mint a hegy aljáról. Ez a bazalt lépcsősor az országos kék túra útvonalán található, mely összesen 464 lépcsőfokból áll. A lépcsőt természetes, megmunkálatlan bazaltkockákból 1936-ban építették. A lépcsősor mellett több helyen is találunk kiépített pihenőhelyeket, melyek híres kurucok nevét viselik (Bercsényi Miklós, Mikes Kelemen, Cinka Panna). A lépcsősor a hegy tetejéről a Czinka Panna pihenőjénél egy esőbeállónál indul.

Ranolder kereszt

A kereszt a Badacsony 400 méter magas déli peremére került 1857-ben, melyet Ranolder János veszprémi püspök állíttatott a Harangozó Bérc sziklája fölé. Az óriási kőtömböket 40 pár bivallyal vontatták fel. A kereszt napelemmel működtetve éjszakánként világítótoronyként fénylik a sötét badacsonyi éjszakában. A hatalmas alkotás nemcsak a környék, de hazánk egyik legismertebb keresztje is.

Rodostó turistaház

A Badacsony nyugati, Szigligetre néző oldalán 1936-ban épült a Rodostó nevű turistaház. Nevét a Márvány-tenger partján álló török településről (ma Tekirdag) kapta, ahol  II. Rákóczi Ferenc és hű társai töltötték emigrációjuk hosszú éveit. Teraszáról páratlan és lenyűgöző kilátás nyílik a Balatonra, a szemben lévő Fonyódra és a Tapolcai-medencére.

Az útvonalakat keresztül-kasul szelik a bazalt tömbök, bazalt kőfolyások, melyek mind a vulkáni tevékenységek maradványai. A Badacsony hegyen működött Magyarország legnagyobb bazaltkő bányája.

Túrista út

Akár egész napos vagy 2-3 órás túrát választunk, a végén jól fog esni a hegyen található pincék valamelyikében kipihenni a túrázás fáradalmait.

Szervezett túravezetés

Egyénileg, de akár szervezett formában is nekivághatunk a hegynek. Vezetett túrák nemcsak a Badacsony-hegyen, akár a Szent-György hegyen vagy a környék más látnivalóit érintve is lehetséges. A túra lehetőségekről érdeklődni a Tourinform Irodában lehetséges nyitva tartási időben vagy emailen. (Elérhetőségek: 8261 Badacsonytomaj, Park utca 14. Tel: 06 87 531 013, email: tourinform.badacsony@gmail.com)

Badacsony:

https://www.badacsony.com/turak/

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom