Olaszrizling

Az olaszrizling olasz vagy francia eredetű fajta és csak névrokona a rajnai rizlingnek. Hazánkban a legnagyobb területen termesztik a fehérek között, szinte minden borvidéken megtalálható, kivéve a Tokaj Hegyalját. Mivel különösen jól érzi magát a vulkanikus talajon, a legszebb olaszrizlingek a Balaton felvidéken: Csopakon és a Szent-György hegyen találhatóak. Határainkon túl elsősorban Ausztriában és Romániában foglalkoznak vele.

Az olaszrizling fő jellemzői

A fürtjei kisebb és közepes méretűek, tömött, hengeres alakú fürtök, a kis göbölyű bogyói sárga színűek, vékony héjjal. Későn érő fajta, ezért szereti a melegebb helyeket, déli lejtőket. Hagyományosan október elején szüretelik. A vulkanikus talaj adta ásványi anyagokat jól hasznosítja. Magasabb mésztartalmú területeken is érdemes termeszteni. Ilyenkor savkészlete üdévé, könnyeddé teszi.

Akár pezsgő alapbor is készíthető belőle. Hajlamos az aszúsodásra is, a badacsonyi aszút szintén ez a fajta adja.

Az olaszrizlingre nem jellemző intenzív karakteres aroma. A Balaton felvidéken keresűmandulásra emlékeztető íz- és illat jegyeket mutat.  Mártaalján és a Bükkalján inkább könnedebb virágosabb illat – és íz karakterek erősödnek benne.  A legjobban talán a viragos rét, a rezeda illata érhető tetten benne.

Mihez kínáljuk az olaszrizlinget?

Remekül illik halakhoz legyen szó rostonsült pisztrángról, vagy füstölt lazacról, de grillezett csirkéhez is bátran fogyasztható. Ásványokban gazdagabb változatai citromos salátákhoz, borjúhúsokhoz is reekül passzolnak. Virágos rétre emlékeztető illatvilága miatt remekül harmonizál almás desszertekkel, főleg az almás rétessel. Mandulás jegyei miatt mogyorós, mandulás sütemények mellé is felszolgálható.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Olaszrizling

Címlapkép: Laposa Olaszrizling Badacsony (forrás: http://www.bazaltbor.hu)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom