Pálos kolostor

Ábrahámhegyen egy kellemes túrát beiktatva az egykori Pálos kolostor romjait is megtekinthetjük. Ez az önmagába visszatérő körtúra nagyon szép környezetben, a szőlődombok között vezet fel az erdőbe a romokig, majd onnan megint lankás részeken juthatunk a Folly Abrobétumhoz és akár – ha energiánk még engedi – a Bökk-hegyi kilátóhoz is tehetünk egy kitérőt.

Túra a kolostor romjaihoz

A túra az Ábrahámhegy vasútállomásától indul. Szemben a Patak utcára kanyarodva kell követni a túrát jelző piros jelzést, illetve a kolostor túra táblát, mely végig kísér minket.

A modern stílusú Szent László templom mellett vezet az út a kertes házak, nyaralók között. A Burnót patak hídján átkelve, balra kell a Klastrom utcában felmenni, mely már az erdőbe vezet. Előtte azonban még elhaladunk egy magasles mellett, melyről csodálatos panoráma nyílik a szőlőhegyre, a településre és a Balatonra.

Innen tovább haladva egy 100 méteres kitérővel egy magán múzeum várja a látogatókat. Az Erdei mini múzeum csak szombaton – vagy előre egyeztetett időpontban – látogatható. A felújított műemléki épületben található magángyűjteményben egy hajdani bognárműhely, valamint a szőlőművelés és borkészítés eszközei leltek otthonra.

Az erdőben a piros turista jelzést követve jutunk el az egykori Pálos kolostor romjaihoz. Az erdőt a szárazabb, melegebb éghajlatot kedvelő tölgyesek alkotják, az irtásokon boróka nő. Külön érdekessége a Szilvádi-hegy aljnövényzetének, hogy a számos védett növényfaj mellett 90 lepkefajt mutattak ki. Ezek közül a kis csarablepke csak itt fordul elő.

A pálosok egykori kolostorának és templomának romjai egy dombocskán tárulnak a szemünk elé. A meglepően jó állapotban maradt rom és környéke népszerű kirándulóhely, melynek 2000-es évek beli felújítása során pihenő részt is kialakításra került padokkal, sütögető hellyel, esőbeállóval.   

Pálos kolostor története

Ez az egyetlen magyar alapítású rend, melynek kolostorát már egy 1263-ban kiadott oklevél is említi. A templom gótikus stílusú, melyet csak később, a XV. században építettek hozzá. Az épületegyüttesből a templomhajó maradt fenn a legjobb állapotban, gótikus ablakrészletei ma is lenyűgöző látványt nyújtanak. A kolostor belső udvart fogott közre, melyben az egykori kút még ma is megtekinthető. A pince és a hálóhelyek ablakai mai napig megvannak. A kolostor a XIII. századtól egészen az 1554-es török hadjáratig lakott volt, ezt követően néptelenedett el. Ettől kezdve pusztult, a köveit elhordták. Állagvédelme 1959-től kezdődött és a legutóbbi felújítására a 2000-es évek elején került sor.

A kolostor oldalfala mentén folytatódik az út egy meredek, de nem túl hosszú kaptatón.  Néhány kilométer után Badacsonyörs fölé megérkezve a Balaton csodálatos panorámája bukkan elénk. Érdekessége a túrának, hogy a Klastrom utcáról indul az erdőbe és a Klastrom utcába jutunk az erdőből, de Ábrahámhegyen megyünk fel és Badacsonyörsön jövünk le. Itt jobbra kanyarodva érdemes kitérőt tenni a Csendes-dűlő hangulatos, nyugalmas teraszára, ahol jólesik a pihenés és a látvány semmihez sem fogható. A gyerekeket játéksarok, a ráérős felnőtteket könyvek várják az épület vakablakaiba sorakoztatva.

Visszatérve az útra a Folly Arborétum előtt haladunk el. Érdemes ide is betérni hiszen különleges cédrusok, egyéb növény különlegességek, kilátó és saját borászat is várja a betérő vendégeket.

Innen a Kápolnavölgyi úton, majd a Szent István utcán és a Kereszt, Fülemüle és az Iskola utca utcákon végig sétálva jutunk le a 71-es útra, ahol a Bökkhegyi utcán juthatunk fel a kilátóig, ha energiánk még engedi. E kitérő után egyenesen a vasútállomáshoz érkezünk. A túra kényelmesen bejárható gyerekekkel is, de érdemes egész napos programként kényelmesen járni végig.

abrahamhegy_kilato

https://www.badacsony.com/turak/

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom