Rózsakő Badacsony

A Rózsakő Badacsony egyik fő természeti látnivalója. A Kisfaludy-ház fölött található lapos bazalttömb. A híres költő Kisfaludy Sándor és felesége Szegedy Róza nevéhez köthető a legendája. Ugyanis a házaspár szívesen üldögélt e lapos kövön a Balatonban gyönyörködve. Neve Szegedy Rózáról lett „Rózsakő”, mely a helyiek szerint varázserővel rendelkezik. Ugyanis, ha egy leány és egy legény háttal a Balatonnak ráülnek egymás kezét fogva, akkor még abban az évben egymáséi lesznek. De elég, ha csak egy leány ül rá és gondol a szerelmére felsóhajtva, akkor is elnyeri választottja szívét.

Rózsakő Badacsony

A Badacsonyi Rózsakő az egyik legromantikusabb hely a Balaton-felvidéken. Éppen ezért a Rózsakőhöz köthető Badacsony egyik nevezetes programja a pünkösdi eljegyzés is. Mely során pünkösd vasárnap szerelmes párokat várnak a legendának megfelelően a bazaltkőhöz. Ugyanis itt jegyezhetik el egymást és koccinthatnak a vendégeikkel is a kifejezetten erre az alkalomra készített Eljegyzések borával. Ezen túlmenően régi hagyományokat, népi szokásokat elevenítenek fel e napon, mely nemcsak romantikus ünnep, de a badacsonyi borok kóstolójával egybekötött különleges program is.

Rózsakő Badacsony – Borpince és étterem

A Rózsakő alatt a Badacsony hegy oldalában, csodálatos panorámával várják a megpihenni vágyó éhes vendégeket a bazaltkőről elnevezett vendéglőben is. Az étteremmel együtt pincészet is üzemel. Különlegességük, hogy különböző programokat is szerveznek, főleg ősszel a szüreti időszakban. Érdemes betérni és megpihenni egy Badacsony-hegyi túra után, és gyönyörködni a kilátásban egy pohár pincehideg nedű mellett.

Cím: Badacsonytomaj, Kisfaludy Sándor u. 26.

http://www.rozsako-pince.hu

Rózsakő hibrid

Rózsakő néven egy középerős növekedésű hibrid fajtát is kereszteztek a Kéknyelű és a Budai fajtákból. Főleg a Badacsonyi és a Balaton-felvidéki területeken termesztik, de megtalálható a Mátrai és a Kunsági borvidéken is. Bora kemény karakterű, kitűnő minőségű. Érdekesség, hogy Szegedy Róza ürmös bora országos hírnévre tett szert és mind a mai napig népszerű nedű a látogatók körében.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Badacsony

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom