Szürkebarát

A Szürkebarát a pinot fajtacsalád nálunk legelterjedtebb tagja, melyet a franciáknál pinot gris néven, az olaszoknál pinot grigio-ként ismernek.  A szőlőfajta a pinot noir mutációja. Ez a kékszőlővel való rokonság megmutatkozik a bogyók és alkalmanként a borok enyhe rózsaszínén . A kapcsolatot egyébként tükrözi a hasonló levél- és fürtforma is.

A szürkebarát termő területei

A Szürkebarát a Magyarországon termesztett borszőlőfajták körében igen népszerű. Szinte valamennyi borvidékünkön megtalálható, köszönhetően annak, hogy változatos talajokon is jól érzi magát, azonban a melegebb, vulkáni termőterületeket kedveli leginkább.

A Balaton felvidék mellett a Mátraalja a fő termő területe. Neve a Badacsonnyal szinte összenőtt, holott nem csak itt ad szép borokat.

A badacsonyi borvidék híres fajtája. A legenda szerint a szerzetesek honosították meg a környéken, mert olyan szőlőt kerestek, amely cukor hozzáadása nélküli is kellemes bort ad minden évben. (A misebornál ugyanis követelmény, hogy tisztának kell lennie, nem szabad cukrot adni hozzá.)

Közép érésű, így szeptember végén, október elején szüretelik. Közepesen termő fehér borszőlőfajta. Késői szürettel, termésmennyiség visszafogásával javítani lehet a szőlőből készülő bor minőségét, mivel a szürkebarát még az olaszrizlingnél is jobban meghálálja azt.

A szürkebarát fő jellemzői

Fürtjei kicsik, hengeresek, nagyon tömöttek. Bogyója kicsi, piszkosszürke, gömbölyded, hamvas, középvastag héjjal. Húsa puha, leves, semleges ízű.

Teljes érésben lilásan elszíneződnek, ez időnként a halvány aranysárga szín mellett rózsaszínes árnyalatot képez a borban. Vesszője közepesen erős, vékony, lilásszürke és hamvas. Levele tagolt, jellegzetesen ötszögletű.

Savtartalma harmonikus, lévén, hogy több savat képes termelni, mint az Olaszrizling, emiatt hosszabb érlelést is kibír, akár 10-15 évig is lehet palackban.

Gasztronómia

Gasztronómiailag széles ételskála ölelhető fel a különböző stílusú szürkebarátokkal. A legtöbb nemzetközi párosítási javaslat azonban az észak olasz pinot grigio áradat miatt nem paradicsomszószra, hanem inkább vajra, sajtra épülő tésztákhoz vagy olyan zöldségételekhez ajánlja a bort, mint a spárga vagy az articsóka.

Továbbá könnyű ételekhez is megfelelő párosítás.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Szürkebarát

Címlapkép: Nyári Pince Szentgyörgyhegyi Szürkebarát 2015 (forrás: https://www.abovowine.com)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom