Tanösvények

A tanösvények a nemzeti parkok és a civil szervezetek által létrehozott útvonalak. Azzal a céllal alakították ki és tartják karban, hogy azoknak kínáljanak útvonalat, akik szívesen járnak be egy-egy természetvédelmi területet gyalogszerrel.

Ezek a tematikus tanösvények gyalogosan (sok esetben babakocsival is) bejárhatóak, és a különböző állomáshelyek látnivalóiról tájékoztató táblák vagy kiadványok informálják a látogatót. Egy 2009-es felmérés eredményeként ma Magyarországon száznegyven tanösvény működik.

http://magyarnemzetiparkok.hu/tanosvenyek/

Badacsony tanösvények

Az egyik legnépszerűbb tanösvény a Kisfaludy-háztól közelíthető meg. A piros T jelzést követve ugyanoda tér vissza. A vulkáni hegyek tájhasználati módjait, természeti értékeit ismerteti. Az út során tanulmányozhatjuk a bazalt formakincsét, a természeti erők eróziós munkája során létrejött bazalttornyok leomlott kőfolyásait, az egykori bányafalakat. A Páholy kilátóhoz vezető hosszú lépcsősor fáradalmai után a Balatonra és a környező hegyekre nyíló csodálatos panoráma kárpótol bennünket.

A Kisfaludy- kilátó a 438 m-s magassági pontnál épült. Erkélyéről a Tapolcai-medence és az azt övező hegyek látványa tárul elénk. A hegy fennsíkjának déli, éles párkányán, mintegy 400m magasan álló, óriási kőkeresztet Ranolder János veszprémi püspök emeltette 1857-ben. A kereszt egy-egy nagyobb darabját 40 bivallyal vontatták fel a hegyre. A Balaton lélegzetelállító panorámájára tekinthetünk mellőle. A Harangozó-bérc a Ranolder-kereszt alatt levő kilátóhely.

 A tanösvény hossza: közel 4 km.

Badacsony tanösvények: Kamonkő tanösvény

Az ösvény a szigligeti templomtól indul, és oda tér vissza a kék T jelzést követve. Nevét egy vulkanikus eredetű sziklavonulatról kapta. A Balaton-part egyik legszebb településének természeti és környezeti értékeit ismerheti meg a látogató. Végigvezeti a falu hangulatos utcáin, megismerkedhet a népi építészet, a hagyományos szőlő- és nádgazdálkodás történetével, megtekintheti az Árpád-kori templomot, az erdőbe érve olvashat a Balaton kialakulásáról, a terület növény- és állatvilágáról.

A tanösvény 6 km hosszú. 

Szent György-hegyi „Bazaltorgonák” tanösvény

A Szent György-hegyen a legforgalmasabb, természeti értékekben legbővelkedőbb turistautakra illeszkedik az önmagába visszatérő, hét állomásból álló tanösvény.
Megközelítés: a volt raposkai bányaudvarból indul az ajánlott nyomvonalú ösvény (megközelíthető Tapolca felöl Raposkai elágazónál balra), mely másfél óra alatt bejárható.

Az első ismertető tábla a Szent György hegy földtörténetével ismerteti meg az érdeklődőket. A hegy növényvilága, és a „jégbarlang” állomásai után, talán a hegy legismertebb és legérdekesebb látnivalójánál, a bazaltorgonáknál vezet fel az út, a 414 méteres csúcsig. A hegy tetején egy újabb tájékoztató tábla segítségével azonosíthatjuk az elénk táruló, a Keszthelyi-hegység és a Balaton-felvidéki tanúhegyektől a Somlóig tartó felejthetetlen panorámát.

A tanösvény közel 4 km hosszú. 

Badacsony tanösvények: Nádi szél vízitúra tanösvény

Egy igazi különlegesség!

Badacsony és Szigliget között található a Balaton legnagyobb egybefüggő nádasa, a vízi tanösvényen ezt a csodálatos természeti élőhelyet ismerhetjük meg.

A badacsonylábdihegyi Ökoturisztikai Központból indulhatunk a túrára, akár vezetővel, akár egyénileg bejárva azt. A strandon bérelhető, kajakokkal és kenukkal lehet bejárni GPS-koordinátákat követve, illetve QR-kódokat  leolvasva. Mentőmellényt és távcsövet is kapunk induláskor.

A hat állomásból álló vízitúrán nemcsak a helyi növény- és állatvilággal ismerkedhetünk meg, hanem a helyi fürdőkultúra történetéről és a környék geológiai arculatának kialakulásáról is rengeteg információt tudhatunk meg.

A vízről még szebbek a tanúhegyek, mint a szárazföldről, teljes rálátásunk van Szigligetre, a Szent György hegyre, Csobáncra, Gulácsra és Badacsonyra. A 3 km-es táv másfél-két óra alatt járható be, attól függően, milyen madarak reppennek fel, és kerülnek a látókörünkbe.

Badacsony:

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom