Ürmös bor

Az ürmös bor egyfajta likőrbor, mely elsősorban az ürömfű (Artemisia absinthum) felhasználásával valamint borpárlat és sűrített must kiegészítéssel készül. Nem egy borkészítési eljárás, hanem az elkészült bor további ízesítése

Ürmös bor eredete

Az ürmös fűszerezett bort és mustot jelent. Alapnövénye a fehér üröm, vagy bárányüröm, mely fűszeres szagú, keserű ízű gyógynövény. 

A fűszeres borok használatának óriási tradíciói vannak, már a rómaiak is jól tudták, hogy a fehér ürömmel ízesített bor étvágyat gerjeszt, és jó hatással van az emésztőszervek működésére. 

Az ürmös borok őshazája Itália. Hazánkban az ürmöst az első világháború végéig elsősorban házi használatra készítették.

A régi magyar ürmös bor receptek kétféle ürmös típust különböztetnek meg:

1. a főtt ürmöst

Mely készítésénél a mustot nyílt, ónozott rézüstökben, gyakori kavarással felére, vagy harmadára sűrítik. Az így kapott sötétlő mustot hordókba öntve kierjesztik. Erjesztés közben tüllzacskóba töltött gyógynövényeket áztatnak a borban akár 2-3 hétig is. A kierjesztett bort lefejik, érlelik.

2. és a rácürmöst

A rácürmös alatt a vörösborból „ráczok módjára” készített ürmöst értjük. Készítéséhez óbor gyanánt igen jó minőségű kadarkát használtak, töppesztett kadarkaszőlővel. A kadarka szőlőt rétegesen a kifenekelt hordóba tették, és rá előírt mennyiségű ürömfű és egyéb fűszernövény került. Így haladva rétegesen töltötték meg a hordót, és felöntötték a kadarkával. 1-2 hónapig érlelődött, és aztán verték csapra. A kivett mennyiséget újabb borral pótolták. Ezt addig folytatták, ameddig kilúgosodott a szőlőből a cukor és a fűszerből az íz és illatanyag.

Ürmös bor – Badacsony

Badacsonyban először Szegedy Róza – Kisfaludy Sándor híres költő felesége – készített ürmös bort. Olajos sárga színű, tündöklően tiszta badacsonyi főtt ürmöst. 

Abban az időben, hazánkban csak házi használatra készítették. Ünnepi asztalra szánt csemege volt ez, de gyógyszerként is számon tartották és széles körben alkalmazták, nemcsak étvágygerjesztőnek és gyomorerősítőnek, hanem a legkülönfélébb betegségek gyógyítására is. 

Badacsonyban, sok pincészetben most is kóstolható, kapható ürmös bor, mely elsősorban az édes borok kedvelőinek körében népszerű. Érdemes kipróbálni, ha lehetőségünk adódik rá.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Vermut

Címlapkép: Hóbor Ürmös 2015 bor (forrás: https://wineloverswebshop.hu)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom